Fotografie z výšky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článku Fotografie ze vzduchu.
Fotografie ze stožáru: Příklad přívěsného vozíku s fotoaparátem na tyči
S přibývající výškou se mění úhel záběru

Fotografie z výšky, výškové fotografování anebo výšková fotografie (angl. elevated photography, low-level aerial photography) je fotografování uskutečňované z teleskopického stožáru (pole aerial photography), zdvižné plošiny, draka a podobně. Jedná se o fotografování ze vzduchu pomocí zařízení zvedajícího aparát ze země, ale se zemí spojeném.

Fotografie ze stožáru[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Fotografie ze stožáru.

Fotografie ze stožáru, fotografie z teleskopické tyče (anglicky Pole Aerial Photography, Mast Photography nebo Telescopic Pole Photography) je speciálním druhem fotografie ze vzduchu, který umožňuje pořizovat snímky z nadhledu.[1][2] Fotograf obvykle ze země ovládá fotoaparát, který je na teleskopickém stožáru (tyči) dosahující výšky až 20 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Fotografie ze vzduchu#Historie.

V osmdesátých letech 19. století začal pro fotografování z výšky americký fotograf a vynálezce George R. Lawrence nejprve využívat vysoké stativy (až 4,5 metru), žebříky a vysoké věže.[3][4]

Letecká fotografie z draků[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Letecká fotografie z draků.
Pohled na San Francisco z draka po zemětřesení v roce 1906
William Abner Eddy se svým čtyřúhelníkovým drakem

Letecká fotografie z draků (anglicky Kite Aerial Photography, zkráceně KAP) je název pro specializovaný žánr z oboru fotografie.

Fotoaparát je vynesen do vzduchu pomocí draka a je ovládán buď dálkově nebo automaticky k tomu, aby exponoval fotografie ze vzduchu. Fotografická soustava se může pohybovat od velmi jednoduché, sestávající ze spouštěcího mechanismu s jednorázovým fotoaparátem, až po velmi složité rádiově ovládané přístroje a digitální fotoaparáty. V některých případech se jedná o alternativu k ostatním formám snímkování ze vzduchu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1883 Archibald Douglas draky používal pro měření rozdílů rychlosti větru. Alexander McAdie zopakoval pokusy Benjamina Franklina s drakem a elektroměry. V roce 1887 zveřejnil zprávu o řiditelných dracích Woodbridge Davis. První letecké fotografie z draka pořídil Arthur Batut v Labruguière ve Francii v roce 1888.[5][6]

Po roce 1893 se inspiroval Malajským drakem americký vynálezce William Abner Eddy, který jej dále vylepšil a dnes je známý jako „čtyřúhelníkový drak Eddy“ (anglicky: diamond Eddy kite). Zlepšil také způsob řetězení několika draků. Dříve byl každý drak spojen s předchozím a Eddy místo toho vedl jednotlivé draky z odboček ze společné hlavní linie. Dne 30. května 1895 Eddy pořídil první fotografie ze vzduchu v Americe. Bylo to 37 let po prvních Nadarových snímcích z balónu a 7 let po prvních fotografiích z draků Arthura Batuta. Eddy Batutovu technologii vylepšil a dokonce experimentoval s telefonováním přes draky[7] a „dračími zrcadly“.[8] Eddy měřil teploty vzduchu, pomáhal námořnictvu ve Španělsko-americké válce a s pomocí fotografie pořízených z draka vyřešil krádež zmrzliny ze své pavlače.[9]

Slavné fotografie San Francisca po zemětřesení v roce 1906 (vpravo) pořídil pionýr KAP George R. Lawrence velkoformátovým panoramatickým fotoaparátem a stabilizační plošiny, kterou sám navrhl.[10] Jednalo se o 160stupňovou panoramatickou fotografii pořízenou z výšky 600 metrů, která byla vyvolána kontaktním otiskem z negativu o rozměrech 17 x 48 palců (43 x 122 cm). Každý kus se prodával za 125 USD, Lawrence získal za prodané fotografie 15000 dolarů. Fotoaparát vážil 22 kilogramů a používaly se v něm celuloidové desky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.beltair.org. www.beltair.org [online]. [cit. 26-08-2018]. Dostupné v archivu pořízeném dne 15-08-2009. 
  2. taitafalcon.blogspot.com
  3. http://robroy.dyndns.info/lawrence/intro.html
  4. Archivovaná kopie. northstargallery.com [online]. [cit. 2011-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-06. 
  5. BENTON, Cris. The First Kite Photographs [online]. [cit. 2011-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-09. 
  6. Arthur Batut Museum [online]. [cit. 2011-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-01-16. (French) 
  7. Messages over kite wires: Telephoning and telegraphing my means of a midair line. New York Times. December 7, 1896, s. 1. Dostupné online. .
  8. New phase of kite flying: Inventor Eddy has a machine to reflect surrounding country. New York Times. August 30, 1897, s. 8. Dostupné online. 
  9. MIDDLETON, Kathleen M. Bayonne Passages. [s.l.]: Arcadia Publishing, 1999. Dostupné online. ISBN 978-0752405636. S. 48–49. 
  10. BAKER, Simon jazyk=anglicky. The Lawrence Captive Airship over San Francisco [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]