Forenzní fotografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Autohavárie z roku 1918
Alphonse Bertillon: Identifikační podobenka muže z profilu a zepředu
Havárie Wootonského mostu, 11. června 1861
James Valentine: Havárie na mostu Tay bridge, 1880, forenzní fotografie

Forenzní fotografie (z lat. forensis, soudní, od forum = veřejné prostranství, kde se konaly soudy) nebo policejní fotografie je fotografický obor, který se zabývá vytvářením přesných reprodukcí činů, místa nebo nehody ve prospěch soudu nebo na pomoc při vyšetřování.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je součástí procesu shromažďování důkazů. Poskytuje vyšetřovatelům fotografie subjektů, objektů a předmětů, které jsou součástí trestné činnosti. Poskytuje například snímky poškozených strojů nebo škod na motorových vozech při dopravní nehodě a tak dále. Fotografie tohoto druhu zahrnuje výběr správného osvětlení, přesné volby vhodné optiky, nezkresleného úhlu pohledu (je akceptováno raději více pohledů). Často se při fotografování do obrazu vkládají měřítka tak, aby rozměry položky byly zaznamenány již na fotografii.

Policejní fotografie využívá portrétní fotografii k dokumentaci zadržených osob.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Francouzský policejní důstojník Alphonse Bertillon v roce 1879 vyvinul obrazové standardy a systém frontálně-profilových fotografií, jejichž hlavním cílem byla věrnost skutečnosti. Založil antropometrii a použil ji poprvé pro identifikaci pachatelů. Některé jeho inovace jako standardizované fotografování pachatelů nebo systematické zpracování fotografií místa zločinu se používají v policejní práci dodnes.[1] Jeho objev nepřímo vedl k vynálezu legitimační fotografie a posléze i k legitimaci.[2]

Po katastrofě mostu Tay Bridge z 28. prosince 1879, se stala velmi známou společnost skotského fotografa Jamese Valentina, když byl pověřen pořídit fotografickou dokumentaci zbytků mostu pro vyšetřovací soud. Zaznamenal více než 50 vysoce kvalitních fotografií trosek, které využili u soudu svědci při poskytování svědectví. Snímky byly následně prodávány po celé zemi jako pohlednice. Fotografie byly také v poslední době (2003) opětovně zkoumány za použití digitálních metod, aby se ukázalo, proč se most zhroutil.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Forensic photography na anglické Wikipedii.

  1. Kirsten Moana Thompson, Crime Films: Investigating the Scene. London: Wallflower Press (2007): 10
  2. MARVANOVÁ, Eliška. Současná francouzská portrétní fotografie v kontextu historického vývoje portrétní tvorby, bakalářská práce [online]. Brno: Filosofická fakulta Masarykovy univerzity, Ústav hudební vědy, 2006 [cit. 2010-06-19]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Introduction to Forensic Engineering (The Forensic Library) by Randall K. Noon, CRC Press (1992).
  • Forensic Engineering Investigation by Randall K. Noon, CRC Press (2000).
  • Forensic Materials Engineering: Case Studies by Peter Rhys Lewis, Colin Gagg, Ken Reynolds, CRC Press (2004).
  • Peter R Lewis and Sarah Hainsworth, Fuel Line Failure from stress corrosion cracking, Engineering Failure Analysis,13 (2006) 946-962.
  • Peter R. Lewis, Beautiful Railway Bridge of the Silvery Tay: Reinvestigating the Tay Bridge Disaster of 1879, Tempus, 2004, ISBN 0-7524-3160-9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]