Michael Balzary

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Flea)
Flea
Základní informace
Rodné jménoMichael Peter Balzary
Narození16. října 1962 (61 let)
Austrálie Burwood, Melbourne, Austrálie
ŽánryAlternative rock, funk rock, punk rock, hardcore punk
PovoláníMuzikant, herec
NástrojeBasa, trumpeta, piano, zpěv
Aktivní roky1983–dosud
VydavateléWarner Bros. , EMI
Příbuzná témataRed Hot Chili Peppers, Fear, Jane's Addiction, What Is This?, The Mars Volta, Circle Jerks
Manžel(ka)Frankie Rayder (od 2005)
Melody Ehsani
Partner(ka)Frankie Rayder
SídloLos Angeles
Významný nástroj
Modulus Flea Bass
Fender Jazz Bass
Music Man StingRay
Fleabass
Fender Precision Bass
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Balzary, známý pod přezdívkou Flea (* 16. října 1962 v Melbourne, Austrálie) je hráč na basovou kytaru v americké hudební skupině Red Hot Chili Peppers. Je veřejně pokládán za jednoho z nejlepších baskytaristů současnosti.[kým?] Hraje prsty, trsátkem a dokonale umí slapping. Krátce působil ve skupině Jane's Addiction. Je vyhledávaným studiovým hráčem (The Mars Volta, Glenn Hughes). Někdy také hraje na trumpetu. Důkazem toho je koncert skupiny Nirvana z roku 1993, kde Flea hraje sloky a sólo písně Smells Like Teen Spirit na trumpetu.[1]

Michael Balzary se narodil v roce 1962 v Melbourne, ale jeho rodiče se již v roce 1967 přestěhovali do New Yorku. Zde se jeho matka rozvedla a znovu provdala za jazzmana Waltera Urbana. Michael Balzary začal hrát v devíti letech na bicí a na trubku, vstoupil do Los Angeles Junior Philharmonic Orchestra.

Zahrál si i v několika filmech, hostoval například na Cd Alanis Morissette. V roce 1986 se oženil s Leoshou Zeviar, s níž má dceru Claru (rok narození 1988). V roce 1990 se rozvedli, zůstávají však i nadále dobrými přáteli.

Dne 25. června 2005 vystupoval na festivalu Meltdown jako člen doprovodné skupiny velšského hudebníka a skladatele Johna Calea; mimo baskytary zde hrál rovněž na trubku.[2]

Roku 2009 uvedl Metallicu do Rock and Roll Hall of Fame.

Na začátku roku 2015, v době nahrávání RHCP alba The Getaway, si při snowboardingu zlomil levou ruku, načež se musel znovu učit hrát na baskytaru.

V minulosti (2007) žil s Frankie Ryder, s níž má dceru Sunny Bebop Balzary, ale vztah jim nevydržel. Na podzim roku 2019 se oženil s módní návrhářkou Melody Ehsani. Jeho poznávací znamení je mezera mezi zuby.

Je členem superskupiny Atoms For Peace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.youtube.com/watch?v=EnC8MXYUzN0
  2. WERKSMAN, Hans. Live Reviews: London 2005-06-25 [online]. Fear Is a Man's Best Friend [cit. 2016-05-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]