FlatOut 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FlatOut 2
VývojářBugbear Entertainment
VydavateléEmpire Interactive (Empire, Xplosiv), Konami (PS2), Valve Corporation (Steam)
Herní sérieFlatOut
PlatformyXbox
PlayStation 2
Microsoft Windows
macOS
Linux
PlayStation Portable
Datum vydání30. června 2006 (EU)
Žánrzávodní videohra
Herní módysingleplayer a multiplayer
KlasifikacePEGI 12 a více
ESRB 13 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

FlatOut 2 je závodní počítačová hra vyvinutá společností Bugbear Entertainment a vydaná firmou Empire Interactive a Vivendi Universal Games. Po hře FlatOut vydané roku 2004 se jedná o druhou hrou celé série.

Velmi dobře je propracován model destrukce a to jak vozidel, tak objektů kolem trati (zdemolovat lze téměř vše). Při malém nárazu se rozbijí jen okna a upadne nárazník. Při prudkém střetu odlétávají i kola a větší části karoserie.

Hra je rozdělena do tří tříd:

  • derby (auta z vrakoviště upravená pro soutěže, především derby)
  • race (klasická závodní auta, občas „upravena“ nějakým škrábancem, či kovovou záplatou)
  • street (obyčejná auta upravená pro pouliční závody – podobně jako třeba v Rychle a zběsile)

Hra byla poprvé vydána v Rusku dne 29. června 2006, pak v Evropě 30. června 2006, v Severní Americe 1. srpna 2006 a verze pro Mac OS X byla vydána 3. října 2008. Verze pro Linux vyšla v roce 2014 na webu GOG.com.[1]

Novinky[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od prvního FlatOutu, v němž existovaly pouze vozy se zadním náhonem, tato hra nabízí automobily s více typy pohonů. Hráč nyní může vlastnit více než jeden vůz. Další změnou je zvýšená přilnavost pneumatik, hráč má větší kontrolu nad svým vozem. V demoličních derby je hráč nucen hrát aktivněji (pokud po určitou dobu nemá kontakt s jiným vozem, je diskvalifikován).

Ragdoll fyzika[editovat | editovat zdroj]

Ragdoll fyzika byla výrazně aktualizována. V průběhu závodu může řidič vyletět z auta např. pokud narazíte do zdi ve vysoké rychlosti. V minihrách je cílem vystřelovat řidiče z auta a zasáhnout s ním cíl (hra šipky, bowling atd.) nebo se snažit aby doletěl co nejdál („skoky na lyžích“) či co nejvýš. Hráč může použít „akrobacii“, kontrolovat řidiče za letu, ale pokud manévruje příliš často řidič ztratí rychlost a začne klesat. Je-li zjevné, že řidič nedosáhne cíle, může hráč použít „šťouchnutí“, tím umožní řidiči snížit odpor a doletět dál.

Kvůli Ragdoll fyzice a vystřelování řidiče z vozu je v Německu hra hodnocena organizací USK jako 18 + (pro starší osmnácti let). Empire Interactive uvedl německou verzi hodnocenou jako 12 +, ve které nahradil řidiče s lidskou podobou figurínami pro crash testy. Tato verze je prodávána také na japonském trhu.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • cena IGN za nejlepší závodní hru pro PlayStation 2 roku 2006.
  • cena Xplay za nejlepší závodní hru roku 2006.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku FlatOut 2 na anglické Wikipedii.

  1. GOG.com now supports Linux! [online]. GOG.com, May 30, 2018. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]