Fish and chips

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fish and chips
Fish and chips, fotografie z anglického Norfolku
Fish and chips, fotografie z anglického Norfolku
Základní informace
Místo původuAnglie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fish and chips (česky: ryba a hranolky) je oblíbený pokrm rychlého občerstvení, který vznikl ve Velké Británii v roce 1858 nebo 1863. Skládá se z ryby smažené v těstíčku (obvykle treska) a tlustých smažených hranolků, které se tradičně polévají sladovým octem a sypou solí.

Toto jídlo je tradičně spojováno s Velkou BritániíIrskem, kde se i nadále těší velké oblibě, stejně jako v oblastech, které byly v minulosti britskými koloniemi, jako je Austrálie, Nový ZélandKanada. Kromě jídla jsou fish and chips i společenským fenoménem, který je těsně spjat s kulturou země.

Fish and chips se stalo klasickým pokrmem britské dělnické třídy v druhé polovině 19. století díky rychlému rozmachu lovu vlečnou sítí v Severním moři a výstavbě železnice, která spojila přístavy s velkými městy. Spisovatel a novinář George Orwell ve své knize Cesta k Wigan Pier kritizoval toto jídlo jako fenomén, který poskytoval dělníkům povrchné uspokojení a odváděl je tak od revolučního uvědomění.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRATŘÍČEK, Tomáš. Fish and chips. Za svůj národní poklad vděčí Británie imigrantům. iDNES.cz [online]. 2020-09-20 [cit. 2021-02-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]