Final Fantasy Crystal Chronicles (herní série)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Final Fantasy Crystal Chronicles
Žánryakční adventura
akční hra na hrdiny
budovatelská strategie
tower defense
VývojářSquare Enix[pozn. 1]
VydavatelSquare Enix[pozn. 2]
TvůrceAkitoši Kawazu
PlatformyAndroid
iOS
GameCube
Nintendo DS
Nintendo Switch
PlayStation 4
Wii
První vydáníFinal Fantasy Crystal Chronicles
8. srpna 2003
Poslední vydáníFinal Fantasy Crystal Chronicles: Remastered Edition
27. srpna 2020
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Final Fantasy Crystal Chronicles (ファイナルファンタジー クリスタルクロニクル) je série z herního světa Final Fantasy vyvíjená pro konzole firmy Nintendo. Sérii zahajuje hra s názvem Final Fantasy Crystal Chronicles, která byla v Japonsku poprvé v prodeji v roce 2003.[1]

Hry v sérii[editovat | editovat zdroj]

První hra série — Final Fantasy Crystal Chronicles — se po vydání, v roce 2003, stala první Final Fantasy hrou pro Nintendo konzole od roku 1994 (v tomto roce vyšla Final Fantasy VI pro Nintendo SNES, pak Square Enix přešel s vývojem na PlayStation). Mimo Final Fantasy svět se jedná o první hru firmy Square Enix pro Nintendo od roku 1996 (poslední hra byla Super Mario RPG).[1]

V roce 2007 vyšla hra Ring of Fates, která pokračuje v sérii. Příběh však předchází ději v Crystal Chronicles o několik tisíc let a děj sleduje dvojčata Yuriho a Chelinku.

O rok později vyšla hra My Life as a King, která je dostupná pouze přes online obchod WiiWare na konzoli Wii. Děj přímo navazuje na první titul série.

Na začátku roku 2009 uvedl Square Enix další pokračování s názvem Echoes of Time, které navazuje na Ring of Fates. Děj nesleduje Yuriho a Chelinku, ale dívku jménem Sherlotta.

My Life as a Darklord vyšel v červenci 2009 a opět pouze na WiiWare. Název odkazuje na předchozí titul My Life as a King, na který také navazuje dějem.

Zatím poslední oznámený titul The Crystal Bearers má vyjít na konci roku 2009 a bude dostupná pro Nintendo Wii.[2][3] Děj je zasazen tisíce let za prvním dílem série, ve světě, kde magie téměř vymizela a místo mečů se používají pušky.[4][5]

Podle data vydání[editovat | editovat zdroj]

Chronologicky podle příběhu[editovat | editovat zdroj]

Není jasné, do které doby zařadit Echoes of Time. Jelikož není v příběhu zmiňována válka magie a technologie a ve hře se ještě objevuje druh Yuke, je možné, že hra patří před The Crystal Bearers.

Svět[editovat | editovat zdroj]

Děje v jednotlivých titulech se odehrávají ve světě, obývaném čtyřmi rasami. Ačkoliv není svět ani v jednom titulu pojmenován, jednotlivé hry sdílí stejnou historii a obyvatele.

Ring of Fates, dějově první hra s sérii, uvádí hráče do prosperujícího světa, kde všechny rasy žijí v míru a Velký krystal (Great Crystal) ochraňuje lidi před nebezpečným vlivem rudého měsíce (blood-red moon). Hlavní město, Rebena Te Ra, je obývána králem, který vládne spravedlivě, a proto se tato doba nazývá Zlatá éra (Golden Age).

O tisíc let později dopadne na svět meteorit, který rozbije Velký krystal na tisíce kousků. Do této doby je zasazen Crystal Chronicles. Celý svět je pokryt nebezpečným, jedovatým plynem, známým jako miasma. Zatímco monstra a nebezpečná zvířata jsou vůči tomuto jedu imunní, vesnice a města se musí bránit pomocí úlomků Velkého krystalu. Tyto generují ochranou bariéru, přes kterou miasma nemůže proniknout. Moc úlomků však časem slábne, a proto se musí obnovovat pomocí tekutiny známé jako myrrh, která se získává ze stromů. Vzhledem k tomu, že Rebena Te Ra byla nejvíce zasažena meteorem, je téměř neobydlená lidmi.

My Life as a King navazuje na předchozí titul. Svět je již očištěn od miasmy a lidé začínají budovat nové, prosperující království.

Zatím poslední titul, Crystal Bearers, má údajně představit svět po válce dvou ras — Yuke a Liltie. Magii ovládající rasa Yuke je téměř vyhubena a alchymisté Liltie jsou vládnoucí rasa. Magie je proto ilegální a nahradila ji technologie.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Série byla vytvořena herním vývojářem Akitoshi Kawazu, který mimo jiné stojí i za příběhem hry Final Fantasy Legend, podílel se na tvorbě Final Fantasy I a dalších.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. První hru vyvinulo The Game Designers Studio.
  2. První hru vydalo Nintendo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Square's mystery Jump Festa 2003 game revealed [online]. 17.12 2002 [cit. 2009-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 27-07-2012. (anglicky) 
  2. Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Crystal Bearers Lives! [online]. 22.12 2008 [cit. 2009-07-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-14. (anglicky) 
  4. Final Fantasy Crystal Chronicles Crystal Bearers Update [online]. 15.04 2009 [cit. 2009-07-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-14. (anglicky) 
  5. The Crystal Bearers (oficiální stránky hry) [online]. Dostupné online. (anglicky)