Filípkův dvůr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Filipkův dvůr (Kateřinky))
Filipkův dvůr
Poloha
AdresaKateřinky, ČeskoČesko Česko
UliceVrchní
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky44823/8-1325 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filípkův či Filipkův dvůr je nejznámější ze svobodných dvorů v opavských Kateřinkách. Byl založen Krištofem Bzencem z Markvartovic v roce 1597. Svou dnešní podobu získal někdy v první polovině 18. století. Je příkladem působení baroka na lidovou architekturu. Nachází se u křižovatky Vrchní a Filípkovy ulice, téměř naproti kostelu svaté Kateřiny.

Je to statek s obytným domem a hospodářskými budovami kolem obdélníkového dvora. Hlavní obytná budova je zděný omítnutý jednopatrový objekt o sedmi okenních osách. Vstup pravoúhlými dveřmi je v ose průčelí, které je navíc členěno patrovou a podokenní římsou. V nárožích jsou válcové dvoupatrové věže, zakončené cibulovitými báněmi, kryté břidlicí. V přízemí se dochovaly klenby. Dvůr je od ulice oddělen zdí s vysokými pilíři. Tuto zeď přerušuje vjezd do dvora s brankou pro pěší. Je k ní taky přistavěna kaple Božího Těla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ROSOVÁ, Romana; STRAKOŠ, Martin, a kol. Průvodce architekturou Opavy : Opava Architecture Guide. Ostrava: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě, 2011. 399 s. ISBN 978-80-85034-62-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]