Favoritka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O filmu z roku 2018 pojednává článek Favoritka (film, 2018).
Favoritka
La Favorite
Základní informace
Žánrgrand opéra
SkladatelGaetano Donizetti
LibretistaAlphonse Royer, Gustave Vaëz a Eugène Scribe
Počet dějství4
Originální jazykfrancouzština
Literární předlohaFrançois-Thomas Baculard d'Arnaud: Les Amours malheureux ou le Comte de Comminges
Premiéra2. prosince 1840, Paříž, Opéra
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Favoritka (v originále La Favorite) je název opery Gaetana Donizettiho z roku 1840. Premiéra proběhla 2. prosince v Paříži. Autory libreta jsou Alphonse Royer, Gustave Vaëz a Eugène Scribe.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Favoritka je opera o čtyřech dějstvích. Její děj se odehrává ve Španělsku v roce 1340.

První dějství[editovat | editovat zdroj]

Klášterní novic Fernando se při modlitbách zamiluje do neznámé dívky a odchází kvůli ní po roztržce s opatem z kláštera. Dostává se až do zahrady domu, kde tato dívka bydlí a vyznává jí lásku. Tu Leonora (tak se dívka jmenuje) opětuje, ale nepřizná se Fernandovi, že je favoritkou (tj. milenkou) kastilského krále.

Druhé dějství[editovat | editovat zdroj]

Na Leonořinu přímluvu se Fernando stává královským důstojníkem a vyznamená se v bitvě s Turky. Don Gaspar zadrží dopis, který Fernando posílá po Inés Leonoře, a předává jej králi. Děj opery ještě více komplikuje příchod opata, který vyhrožuje králi, že pokud se nezřekne hříšného poměru s Leonorou, zařídí mu u papeže v Římě klatbu.

Třetí dějství[editovat | editovat zdroj]

Fernando se králi svěřuje s láskou k Leonoře a král mu z vděčnosti za jeho statečnost slibuje pomoc. Vstupuje Leonora a král slibuje Fernandovi její ruku. Tím se zdá být vše urovnáno - král se vyhne klatbě a Fernando s Leonorou budou oddáni.

Proti tomuto řešení se ale bouří dvořané, kteří odsuzují takové řešení sporu o mravnost a i Fernando je pobouřen, když se dozvídá, že by se měl stát manželem královy bývalé milenky. Pohádá se s králem a Leonoru prokleje.

Čtvrté dějství[editovat | editovat zdroj]

Fernando se vrací do kláštera rozhodnut pokračovat v kariéře mnicha. Leonora se do kláštera dostane v převleku za mnicha a prosí Fernanda o odpuštění. Když jsou její prosby marné a Fernanda neobměkčí, padá Leonora k zemi a umírá žalem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]