Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Praze 6 – Střešovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FS ČCE Praha 6 – Střešovice
Evangelický kostel v Praze 6 – Střešovicích
Evangelický kostel v Praze 6 – Střešovicích
Základní údaje
CírkevČeskobratrská církev evangelická
SeniorátPražský seniorát
Farářsbor neobsazen, administruje Dalibor Antalík
KurátorAlena Gottwald
Kazatelské stanice
žádné
Kontakt
Adresa sídlanám. Před Bateriemi 950/22
162 00 Praha 6 – Střešovice
Datová schránkadtxu5d9
IČO49370057 (VR)
Údaje v infoboxu aktuální k roku 2021
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Farní sbor ČCE v Praze 6 – Střešovicích je v současné době neobsazen farářem. Administrátorem je Dalibor Antalík. Kurátorkou sboru je Alena Gottwald.

Je to jeden ze dvou sborů ČCE v Praze 6. Bohoslužby se konají ve sborovém kostele na náměstí Před bateriemi pravidelně v neděli od 9:30.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1923 založili členové Farního sboru ČCE U Salvátora kazatelskou stanici v Břevnově. Výpomocným kazatelem se stal Antonín Venc. Svátosti sloužil prof. ThDr. Ferdinand Hrejsa, nebo řádný farář u Salvátora, Stanislav Čapek. Bohoslužby se konaly ve škole Na Marjánce, kde si sbor pronajímal třídu, nebo prostory tělocvičny (pro setkávání mládeže ap.).

V roce 1932 se filiální sbor zcela osamostatnil od Salvátora a stal se farním sborem. Prvním farářem samostatného sboru byl na konci roku 1932 zvolen Bohuš Hrejsa. Členové sboru se od počátku zabývali myšlenkou vlastního kostela a shromažďovali finanční prostředky na stavební fond. Byl zakoupen pozemek s nejmenší nutnou plochou na špici náměstí Před Bateriemi a v roce 1938 započala výstavba evangelického kostela (modlitebny se sborovým domem). Plány bez nároku na honorář vypracoval architekt Bohumír Kozák, který byl zároveň členem sboru ČCE. Stavba kostela s farou byla dokončena v roce 1939 a centrum sboru se přesunulo do Střešovic. Vnitřní zařízení kostela vyrobil též člen sboru Jaroslav Dušek z Ruzyně. 18. května 1939 byl kostel slavnostně vysvěcen.[1] Pro své architektonické kvality byla stavba zapsána do seznamu památek chráněných státem.

Faráři sboru[editovat | editovat zdroj]

  • Bohuš Hrejsa (1932–1973)
  • Jaroslav Vetter (1973–1999)
  • Pavel Pokorný (1999–2021)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TERSCHOVÁ, Růžena. Vznik a první léta našeho sboru (1932–1938). In: VETTER, Jaroslav. Na kopci. Praha: Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Praze 6 – Střešovice, 2002. S. 7–9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]