Fan Stilian Noli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fan Noli)
Fan Stilian Noli
Narození6. ledna 1882
İbriktepe
Úmrtí13. března 1965 (ve věku 83 let)
Fort Lauderdale
Příčina úmrtíchirurgické komplikace
Alma materHarvardova univerzita
Bostonská univerzita
Povoláníjazykovědec, politik, kněz, diplomat, historik, překladatel, novinář, spisovatel, překladatel Bible, básník a hudební skladatel
Nábož. vyznáníAlbánská pravoslavná církev
FunkcePrime Minister of Albania (1924)
PodpisFan Stilian Noli – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fan Stilian Noli, známý také jako Fan Noli, nebo Fan S. Noli, celým jménem Theofan Stilian Noli (6. ledna 188213. března 1965) byl vlivný politik meziválečné Albánie. V roce 1924 zastával pozici předsedy vlády albánské vlády. Založil také albánskou pravoslavnou církev;, kromě politika a diplomata byl také episkopem[1] a spisovatelem.

Byl aktivní již v dobách vyhlášení nezávislosti státu v roce 1912. V roce 1921 kandidoval do albánského parlamentu za liberální uskupení. Později se stal i ministrem zahraničních věcí. Poté, co byl Ahmed Zogu, albánský prezident a později král, vyhnán ze země, stal se Noli regentem. Zahájil kampaň pro modernizaci státu, avšak ta se nakonec ukázala jako velice nepopulární. Po návratu hlavy státu do země uprchl do Itálie a nakonec do Spojených států.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BARTL, Peter. Albanci - od srednjeg veka do danas. Bělehrad: Clio, 2001. 324 s. Kapitola Ka nacionalnoj državi (1913-1944). (srbština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]