Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fakulta stavební
Vysoké učení technické v Brně
Faculty of Civil Engineering
Vedení fakulty
Děkan (seznam)prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc, MBA, dr. h. c.
Proděkandoc. Ing. Jan Jandora, Ph.D.
Proděkanprof. Ing. Miroslav Bajer, CSc.
Proděkandoc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D.
Proděkandoc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D.
Proděkandoc. JUDr. Ing. Zdeněk Dufek, Ph.D.
Předseda ASIng. Petr Beneš, CSc.
TajemniceIng. Jana Hodná, Ph.D.
Statistické údaje k roku 2021[1]
Studenti3666
Studijní program
Bakalářský2430
Magisterský935
Doktorský301
Základní informace
Původní názevFakulta inženýrského stavitelství
Barva
     
Datum založení19. září 1899[2]
Statusveřejná[3]
Kontaktní údaje
AdresaVeveří 331/95
602 00 Brno
Telefon+420 541 141 111
Souřadnice
Oficiální web
https://www.fce.vutbr.cz
Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně
Poloha
AdresaČeskoČesko Česko
Nadmořská výška267 m
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fakulta stavební (FAST) je nejstarší fakultou Vysokého učení technického v Brně (VUT). Byla založena rozhodnutím císaře Františka Josefa I. v roce 1899. Sídlí v historickém komplexu budov v ulici Veveří, jehož průčelí je chráněno jako kulturní památka České republiky.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výuka nejdříve probíhala v nevyhovujících pronajatých prostorech v různých částech Brna. Proto již v roce 1901 byl zakoupen pozemek, určený pro stavbu nových vlastních budov na ulici Veveří. Stavba budov započala v říjnu roku 1907, slavnostní otevření se konalo v červnu 1911. V těchto prostorech výuka probíhala až do roku 1951, kdy byla vysoká škola zrušena a v prostorech se usídlila nově vzniklá Vojenská technická akademie.

Ve stejném roce vznikla Vysoká škola stavitelství v Brně se dvěma fakultami – Fakultou inženýrského stavitelství a Fakultou architektury a pozemního stavitelství. Výuka opět probíhala v různých částech města. O pět let později, 24. července 1956 vzniklo samostatné Vysoké učení technické, na které přešly fakulty Vysoké školy stavitelství, navíc s Fakultou energetickou (dnešní Fakulta strojního inženýrství a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií). V roce 1960 byly obě stavební fakulty sloučeny do fakulty s názvem Fakulta stavební. O šestnáct let později byla založena Fakulta architektury.

V roce 1991 byly budovy na Veveří opět navráceny do správy VUT a o rok později zde začala a dodnes probíhá výuky stavební fakulty.

Výuka[editovat | editovat zdroj]

Na fakultě je možno přihlásit se do následujících bakalářských studijních programů:

  • Architektura pozemních staveb
  • Stavební inženýrství
  • Městské inženýrství
  • Environmentálně vyspělé budovy
  • Civil Engineering
  • Geodézie a kartografie

U studijních programů probíhá výuka čtyři roky, jen studijní program Geodézie a kartografie je tříletý. Programy Stavební inženýrství a Geodézie a kartografie lze absolvovat také v kombinované formě, ostatní pouze v prezenční. V anglickém jazyce je vyučován program Civil Engineering, který je placený. Bakalářské studijní programy jsou dále děleny do oborů.

Programy u magisterského studia, ukončeného získáním titulu Inženýr, jsou obdobné jako u bakalářského, jen program Architektura pozemních staveb je nahrazen programem Architektura a rozvoj sídel. Navíc je možnost absolvovat program Rizikové inženýrství na Ústavu soudního inženýrství. U programů Stavební inženýrství a Civil Engineering je délka výuky 1,5 roku, u ostatních dva roky.

V doktorském studiu jsou nabízeny programy Stavební inženýrství, Civil Engineering a Geodézie a kartografie, jak prezenční, tak i kombinované formě. Délka studia je čtyři roky, pouze u programu Geodézie a kartografie jen tři.

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

Z financování evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace je realizováno výzkumné centrum AdMaSPokročilé stavební materiály, konstrukce a technologie, které se zabývá vývojem pokročilých stavebních materiálů, konstrukcí a technologií. Součástí výzkumného centra jsou čtyři laboratorní haly v areálu kampusu Pod Palackého vrchem. Plný provoz centra byl zahájen v roce 2015.[5]

Děkani[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam děkanů Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výroční zpráva o činnosti Vysokého učení technického v Brně za rok 2021 [online]. VUT, 2022 [cit. 2023-01-14]. Dostupné online. ISBN 978-80-214-6058-4. 
  2. Statut Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně [online]. FAST VUT v Brně, 2007-03-27 [cit. 2012-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-15. 
  3. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, příloha č. 1 - Veřejné vysoké školy. [cit. 2016-05-26]. Dostupné online.
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-08-09]. Identifikátor záznamu 161490 : Vysoká škola, z toho jen: průčelí. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  5. AdMaS [cit. 2012-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]