Faeřané

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Faeřané
Faeřané v tradičních krojích
Faeřané v tradičních krojích
Populace
80 000 - 90 000
Faerské ostrovyFaerské ostrovy Faerské ostrovy48 778
DánskoDánsko Dánsko21 687
NorskoNorsko Norsko500 - 1000
IslandIsland Island500
Jazyk(y)
FaerštinaDánština
Náboženství
Luteránská církev
Příbuzné národy
Islanďané a ostatní (severní) Germáni

Faeřané (faersky Føroyingar) jsou lidé, kteří patří mezi severní germánské národy, kam náleží ještě Islanďané, kteří jsou Faeřanům příbuzností nejblíže – společně s nimi náleží do tzv. ostrovní větve severních Germánů a také Norové, Švédi a Dánové. Většina jich žije na Faerských ostrovech, které byly osídleny předky moderních Faeřanů již v 7. století.

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

Faeřané mluví faerštinou, která patří mezi germánské jazyky, přesněji mezi jejich severní větev a ještě přesněji mezi tzv. ostrovní větev severogermánských jazyků, kam patří společně s islandštinou.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Předci moderních Faeřanů připluli na Faerské ostrovy někdy v 7. století, vytlačili několik křesťanských mnichů a sami je ovládli. Prvním písemným důkazem o přítomnosti germánských kolonizátorů na ostrovech je slavný Sandavágurský kámen. Prvotní osídlení je také zaznamenáno v islandských ságách.

Moderní výzkum DNA prokázal, že faerští muži mají původ z 87% skandinávský, ale ženský původ je z 84% skotsko – irský, takže spíše keltský, což by svědčilo o kontaktech mezi Vikingy a irskými a skotskými Kelty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]