Fabián Hinkelmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fabián Hinkelmann OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Svěcení
Službymisionář
Osobní údaje
Datum narození17. století
Datum úmrtí10. leden 1717
Místo úmrtíSmyrna (İzmir)
Povoláníspisovatel a misionář
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fabián Hinkelmann OFM (?-1717), též Hinckelmann nebo Hincklman,[1] nesprávně Henkermann, byl františkán původem z českých zemí (české františkánské provincie). Těžištěm jeho působení však byla zejména Malá Asie, kde působil deset let jako apoštolský misionář.[2] Fabián Hinkelmann byl autorem kontroversistické příručky Medulla celebriorum controversiarum fidei vytištěné v Ingolstadtu v roce 1716.[3] Jak sám v úplném titulu díla[4] zaznamenal, jednalo se o pomůcku pro kontakt s evangelíky, kalvínisty, pravoslavnými a židy určenou primárně dalším misionářům, ale též všem řeholníkům a farářům. Bratr Fabián zemřel na misiích, ve Smyrně (dnes İzmir) 10. ledna 1717.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GREIDERER, Vigilius OFM. Germania Franciscana seu Chronicon Geographo-Historicum Ordinis S. P. Francisci in Germania. Tomus 1.. Oeniponte: [s.n.], 1777. S. 775. 
  2. a b GREIDERER, Germania Franciscana (cit.), s. 775.
  3. Tiskař: Johann Andreas LaHaye. Dílo je dochováno např. v Národní knihovně ČR, Cheb 15/088 (původem z františkánské knihovny v Chebu). Dílo uvádí též historický katalog knihovny františkánů v Zásmukách, po roce 1870, uložený v knihovně kláštera u P. Marie Sněžné v Praze.
  4. Medulla celebriorum controversiarum fidei, quae internos catholicos, Lutherum, Calvinum, Graecos et Hebraeos vertunt. Expressa ex sacra scriptura, sanctis patribus, concilijs, doctoribus, rationibus ac propria praxi A.P.F. Fabiano Hinckelmann, Ord. Minor. S. Francisci reformat. provinciae Bohemiae, missionario apostolico, indigno;Non solum missionarijs apostolicis, sed etiam omnibus ecclesiasticis ac parochis satis commoda & necessaria.