Fórum 50 %

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fórum 50 %
Motto„Společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů ve veřejném životě!“
Vznik2004
Typnestátní nezisková organizace
Právní formaobecně prospěšná společnost (dříve občanské sdružení)[1]
Účelzvýšení účasti žen na veřejném životě
SídloPraha
PůsobnostČesko
ŘeditelkaVeronika Šprincová[2]
Rozpočet1 355 060 Kč (2011)[1]
Počet zaměstnanců6[2]
Oficiální webpadesatprocent.cz
Datová schránka2xtbeag
IČO24773018 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fórum 50 % je české občanské sdružení a obecně prospěšná společnost. Vzniklo v roce 2004 v reakci na nevyrovnané zastoupení žen a mužů na všech úrovních rozhodování. Chce změnit politiku a společenské vnímání rolí žen a mužů ve veřejném životě, podporovat ženy ve vstupu do politiky a podporovat stávající političky ve výkonu jejich funkcí. Za cíl si klade paritní zastoupení na všech úrovních rozhodování, což považuje za základ pluralitní demokratické společnosti.

Ideová východiska[editovat | editovat zdroj]

Fórum 50 % kritizuje nedostatečné zastoupení žen na všech úrovních politického života v ČR za nedostatečné, které podle něj ovlivňuje kvalitu demokracie a má dopad na vlastní fungování české společnosti.[3] Jako doklad nerovnoprávné situace uvádí: „V roce 2009 klesl podíl českých europoslankyň v Evropském parlamentu na 18 %, v Poslanecké sněmovně PČR zasedá 22 % žen, v Senátu 18,5 % žen, situace není lepší ani na krajské (17,6 %) a obecní úrovni (celkový poměr žen je 26 %, ve statutárních městech pouze 22,8 %).“[4] Organizace nahlíží problém nevyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice jako otázku narušení demokratických principů – rovné zastoupení mužů a žen považuje za základní podmínku demokracie, nikoli její možný důsledek.

Argumenty Fóra 50 % pro vyrovnané zastoupení žen a mužů:

  • Životní zkušenost mužů a žen je odlišná a vstup většího počtu žen do politiky pomůže nastolit nová témata a jiný úhel pohledu na ta stávající. Smíšené skupiny žen a mužů také lépe a efektivněji pracují.[zdroj⁠?]
  • Podle výzkumů veřejného mínění považuje téměř 90 % obyvatelstva zapojení žen do politiky za užitečné.[zdroj⁠?]
  • Rovnost práv mužů a žen je pouze formální, nikoli faktická.[zdroj⁠?]

Cíle a vize[editovat | editovat zdroj]

Vizí Fóra 50 % je společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů ve veřejném životě. Svými aktivitami chce pomoci rozbít společenské genderové stereotypy, protože nedávají ženám rovné příležitosti v zapojení se do politického rozhodování.

Dlouhodobým cílem je překročení kritické hranice 30 %, které (jak dokazují výzkumy)[zdroj⁠?] je třeba dosáhnout, aby jakákoli skupina přestala být minoritou a byla schopna prosazovat své zájmy.[zdroj⁠?]

Ve střednědobém horizontu usiluje Fórum 50 % o zavedení vyrovnávacích opatření a začlenění tématu rovných příležitostí do programu alespoň 5 politických stran a dále o přijetí legislativních změn ve prospěch vyrovnaného zastoupení žen a mužů a to například prostřednictvím Koalice za vyrovnané zastoupení žen a mužů. Chce usilovat o začlenění problematiky rovnosti žen a mužů do agendy samospráv prostřednictvím strategického dokumentu Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích.

Krátkodobé cíle směřují jednak k přijetí výše zmiňované Charty alespoň třemi českými obcemi a dále k vyhledávání a podpoře osobností, které by se staly nositelkami/nositeli tématu rovných příležitostí.

Principy[editovat | editovat zdroj]

  • Nadstranickost, stejný přístup ke všem aktérům a cílovým skupinám;
  • zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zpráva o činnosti Fóra 50 % za rok 2011. Praha: Fórum 50 %, 2012. Dostupné online. 
  2. a b Kdo je kdo [online]. Fórum 50 % [cit. 2013-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-01. 
  3. Fórum 50% odstartovalo kampaň na podporu kvót pro ženy v politice, ceskenoviny.cz, 22. srpna 2012
  4. O nás [online]. Fórum 50 % [cit. 2013-05-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]