Eyreovo jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Eyre)
Eyreovo jezero
Kombinovaný satelitní snímek jezera, pro pořízení bylo použito infračervené, blízké infračervené a modré vlnové délky
Kombinovaný satelitní snímek jezera, pro pořízení bylo použito infračervené, blízké infračervené a modré vlnové délky
Poloha
SvětadílAustrálie a Oceánie
StátAustrálieAustrálie Austrálie
StátJižní Austrálie
Eyreovo jezero (Austrálie)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha9 500 km²
Délka144 km
Šířka65 km
Objem30,1 km³
Max. hloubka20 m
Ostatní
Nadm. výška−12 m n. m.
Přítok vodyWarburton, Macumba, Neales, Frome
SídlaMarree
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eyrovo jezero[1] (anglicky Kati Thanda–Lake Eyre) je bezodtoké slané jezero v Jižní Austrálii. Jedná se o největší australské jezero. Nachází se v depresi v suchém pouštním místě. Má rozlohu 9 500 km². V závislosti na sezónních přítocích dosahuje maximální hloubky 20 m. Leží 12 m pod úrovní mořské hladiny. Kati Thanda je domorodý termín pro jezero a oblast kolem něj.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Na jihu se nacházejí dva větší zálivy Belt Bay a Madigan Gulf, který dále pokračuje do Jižního Eyrova jezera.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Naplňuje se jenom v létě, kdy do něj periodicky ústí několik řek resp. potoků. Ze severu to jsou Warburton a Macumba, ze západu Neales, Davenport a Douglas a z jihu Warriner, Margaret, Stuart, Gregory a Frome. Ve zbývající části roku se přeměňuje ve slanisko. Jezero velmi výrazně mění svou velikost. Je nejníže položeným[kde?] velkým jezerem.[zdroj⁠?] V důsledku nízkých srážek (méně než 120 mm ročně) je jezero většinou téměř suchou slanou pánví. Solná kůra bývá často až 1 m silná. Naplnění s průměrnou hloubkou 1,5 m dosahuje průměrně jednou za 3 roky a s průměrnou hloubkou 4 m jednou za 10 let.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Jezero je spolu s okolím a několika menšími jezery součástí národního parku Lake Eyre National Park, který byl na základě úmluvy mezi místním austrálským obyvatelstvem z kmene Arabana a příslušným vládním rezortem 14. listopadu 2013 přejmenován na Kati Thanda-Lake Eyre National Park. Huntův poloostrov a Brooksův ostrov v jižní části jezera s okolím tvoří přírodní rezervaci Elliot Price Conservation Park.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Mapa Eyreovy výpravy z roku 1839

Jezero bylo pojmenováno na počest britského koloniálního úředníka Edwarda Johna Eyrea, který v roce 1839 vedl průzkumnou expedici ve vnitrozemí Jižní Austrálie.

Jezero v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Přírodní prostředí Eyreova jezera a jeho okolí detailně popsal australský spisovatel, cestovatel a geolog Arthur Upfield ve svém detektivním románu Bony buys a woman (v českém překladu tento příběh vyšel pod názvem Bony kupuje ženu v r. 1977, 2. vydání v roce 1995).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  • Informace o původu názvu jezera byla převzata z článku Edward John Eyre na anglické Wikipedii, název národního parku byl převzat z článku Kati Thanda-Lake Eyre National Park na anglické Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 30, 126. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]