Exercicie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Společné foto z Duchovního cvičení pro seniory s jezuitou P. Janem Rybářem (vpředu uprostřed)

Exercicie, duchovní cvičení (latinsky Exercitia spiritualia) jsou formou duchovní formace. Jejich účelem je dojít prostřednictvím ztišení (někdy mlčení během celých exercicií), meditace (kontemplace) a modliteb prohloubení duchovního života jedince. Nejstarší duchovní cvičení jsou známa z dob mystiky 14.–15. století[1], v dnešní době jsou nejvíce provozována jezuity, případně redemptoristy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Svatý Ignác, zakladatel jezuitského řádu, zavedl tzv. velké exercicie (30denní) a malé exercicie (často týdenní). Pro kněze, řeholníky a řeholnice je povinnost konat tzv. malé exercicie jednou za rok. Pro konání exercicií byly zřizovány tzv. exerciční domy. První v Československu byl dům u sv. Apolináře v Praze[2], dodnes funguje například exerciční dům Stojanov na Velehradě nebo exerciční dům na Svaté Hoře.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vedoucí exercicií se označuje exercitátor, bývá jím zpravidla kněz (nebo biskup).

Zkrácenou verzí exercicií bývá rekolekce. Ta se exerciciím blíží a zároveň se s nimi rozchází. Exercicie bývají vícedenní, rekolekce může být třeba pouze jednodenním ztišením. Tato redukovaná forma probíhá například ve farnostech jako jednodenní intenzivnější příprava před Vánocemi či Velikonocemi. Případně v některých řeholních komunitách bývá zvykem každoročně prožít běžné týdenní exercicie a navíc k tomu ještě ve zbytku roku konat v určitém intervalu (např. jeden den v měsíci) buď celý den, nebo alespoň větší část dne krátkou jednorázovou rekolekci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyklopedie Univerzum, heslo exercicia [lat. exercitia – cvičení]
  2. Archivovaná kopie. kna.cz [online]. [cit. 2009-08-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-08-27. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]