Evropské politické společenství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Evropské politické společenství bylo navrženo v první polovině 50. let s cílem integrovat existující Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) a navržené Evropské obranné společenství (EOS). Vedle toho mělo přinést nové integrační prvky, především společný trh a koordinaci zahraniční politiky.[1] Poklud by spolu s EOS vzniklo, připomínalo by v mnohém dnešní Evropskou unii, avšak v některých ohledech i více integrovanou či supranacionální.

Návrh smlouvy o Evropském politickém společenství byl vypracován v letech 1952-1953 tzv. 'Ad hoc shromážděním' složeným ze zástupců Shromáždění ESUO (nynější Evropský parlament) a devíti zástupců Poradního shromáždění Rady Evropy. Návrh počítal s evropským dvoukomorovým parlamentem s přímo volenou dolní komorou (Sněmovna národů) a Senátem jmenovaným národními parlamenty a supranacionální exekutivou odpovědnou oběma komorám tohoto parlamentu. Vedle toho měl vzniknout i Soudní dvůr a poradní Ekonomická a sociální rada.[1]

Projekt Evropského politického společenství selhal v roce 1954, kdy bylo jasné, že Smlouva o EOS nebude ratifikována ve francouzském Národním shromáždění, které se obávalo, že by projekt znamenal nepřijatelnou ztrátu národní suverenity. Od plánu na Evropské politické společenství bylo tedy upuštěno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Treaty establishing the European Political Community na anglické Wikipedii.

  1. a b Draft Treaty embodying the Statute of the European Community (Strasbourg, 10 March 1953). CVCE.EU by UNI.LU [online]. 2013-12-18 [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]