Evropská dálková trasa E3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evropská dálková trasa E3
Základní informace
Délka6 950 km
Lokalizace
Souřadnice
Map
Geodata (OSM)1981340, 6177254 OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Trasa E3 u Ještědu

Evropská dálková trasa E3 je evropská dálková turistická trasa v projektované délce 6950 km pro pěší turisty po Evropě od Španělska na východ do Bulharska.

Českou republikou prochází při severní hranici, v terénu je vyznačena tabulkami s uvedením E3 a pásovým značením různých barev.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Evropská dálková trasa E3 v současnosti začíná v španělském poutním městě Santiago de Compostela a vede územím těchto států:

Historie vzniku[editovat | editovat zdroj]

Evropské turistické sdružení vytvořilo do roku 2006 v Evropě jedenáct Evropských dálkových tras označených E1 až E11. V České republice byla využita již existující síť značených turistických tras, které byly pospojovány a označeny klasickými směrovkami a tabulkami turistického značení Klubu českých turistů. Původní pojmenování a označení tras v Česku nebylo zrušeno.

Propojení států a E tras[editovat | editovat zdroj]

Trasa má v projektu procházet těmito státy (od západu): Španělsko, Francie, Belgie, Lucembursko, Německo, Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Spojí se tak pro pěší turisty pobřeží Atlantského oceánu s Černým mořem.

Mezinárodní E trasy se navzájem kříží, na území Česka se dálková trasa E10 kříží s E3 poblíž Jedlové v Lužických horách.

Křížení E3 a E10 u Jedlové

Trasa při hranici České republiky[editovat | editovat zdroj]

Českou republikou prochází podél severní hranice od hraničního přechodu mezi německým Schirndingem a Pomezím nad Ohří, poté od západní strany Krušných hor přes Labské pískovce, Lužické a Jizerské hory a západní hranici Krkonoš. V Harrachově přechází do Polska, na území Česka se vrací přes Králický Sněžník, dál vede přes Hrubý a Nízký Jeseník a Beskydy. Odtud přechází na území Slovenska.

Využití původních tras v Česku[editovat | editovat zdroj]

Trasa E3 je vedena po již existujících značených cestách, které na řadě úseků měly své regionální označení.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]