Evropská cena obnovy vesnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische ARGE (=Arbeitsgeselschaft) Landentwicklung und Dorferneuerung) se sídlem ve Vídni. Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol Vesnice roku z předchozích dvou let, z Německa vítěz soutěže Unser Dorf hat Zukunft (Naše vesnice má budoucnost) atd. V soutěži je oceňována dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj. Soutěži dominují obce německojazyčných zemí, ale účastní se i obce dalších zemí zejména střední Evropy.

Pro každý ročník je vyhlašováno motto, které vyjadřuje jeho tematické zaměření a určuje jednu z kategorií cen. Například v roce 2012 to bylo „Na stopě budoucnosti“, v roce 2010 „Nová energie pro silnou spolupráci“.

Hlavní Evropskou cenu obnovy vesnice za příslušný rok získává vždy jedna obec. Většině účastnických obcí je pak udělena cena v některé ze tří kategorií: Evropská cena obnovy vesnice za celistvý, udržitelný a mottu soutěže odpovídající rozvoj výjimečné kvality, Evropská ceny obnovy vesnice za výjimečné výsledky ve více oblastech rozvoje vesnice a Evropská cena obnovy vesnice za výjimečné výsledky v jednotlivých oblastech rozvoje vesnice. V roce 2012 byly mezi oceněnými obce z Německa (10), Rakouska (4), Polska (3), Švýcarska (2, vč. hlavní ceny), České republiky (2), Maďarska (2), Nizozemska (1), Lucemburska (1), Belgie (1), Slovenska (1) a Slovinska (1).[1] Hlavní cenu dosud získalo 5 rakouských obcí, 3 německé a po jedné obce z Lucemburska, Nizozemska, Itálie a Švýcarska.

Vítězové[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výherci v soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2012 Archivováno 4. 3. 2016 na Wayback Machine., zveřejněno na webu obce Ratměřice
  2. Evropská soutěž obnovy vesnice 2012 už zná výsledky Archivováno 16. 5. 2016 na Wayback Machine., Spolek pro obnovu venkova, 13. 7. 2012

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]