Evangelický kostel (Zábřeh)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel Československé církve husitské v Zábřehu na Moravě
kostel Čs. církve husitské
kostel Čs. církve husitské
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecZábřeh
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevCírkev československá husitská
DiecézeOlomoucká
Vikariátšumperský
Užíváníod r. 1946 užíván Církví československou husitskou
Současný majitelNáboženská obec Církve československé husitské v Zábřehu na Moravě
ZasvěceníJežíš Kristus
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba1902–1903
Další informace
AdresaZábřeh, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický Kristův kostel (Christuskirche[1]) v Zábřehu (okres Šumperk) byl postaven v novogotickém slohu v prvních letech 20. století jako víceúčelový objekt pro německou evangelickou obec. Po roce 1946 kostel převzala Církev československá husitská.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavbu kostela pro nepočetnou evangelickou obec v Zábřehu iniciovali členové významné německé podnikatelské rodiny bratři Otto a Hermann Brassovi, majitelé textilní továrny a barvírny látek.

V roce 1896 byl položen základní kámen a rozběhly se všechny přípravné práce. Objekt vznikl na základě plánů známého zábřežského stavitele Karla Ilgnera. Samotná stavba probíhala v letech 1902–1903. Kostel byl postaven v novogotickém slohu a kromě vlastních sakrálních prostor se v něm nachází kancelář a byt pro kněze a jeho rodinu. [2]

Od roku 1946, po odsunu německého obyvatelstva, je kostel využíván Církví československou husitskou. [3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Průčelí kostela

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je situován v jižní parkové části města na břehu Moravské Sázavy. Samostatně stojící stavba v novogotickém stylu je z tmavých pálených cihel v kombinaci se světlým štukovým rámováním. Členitá orientovaná stavba má půdorys ve tvaru kříže. Celá budova je mírně pozvednuta nad okolní terén a část budovy je podsklepena.

Hlavní vchod směřuje na západ a vede k němu pět pískovcových schodů. Bohatě zdobenému průčelí dominuje 45 metrů vysoká věž se zvonicí a hodinami. Na vrcholu jehlanovité střechy věže s krytinou červené barvy je umístěn 3,5 metru vysoký kříž. Kostel je dlouhý 27,7 m a široký 15,6 m. Obě lodě mají sedlovou střechu. [4][5]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Hlavním vchodem, nad nímž byl původně nápis EHRE SEI GOT IN DER HOHE, se vchází do vstupní místnosti o rozměrech 3x3m se dvěma bočními točitými schodišti. Jižní schodiště vede pouze ke kůru o kapacitě až 50 osob. Severní je prodlouženo k varhanám a k tzv. balkonové místnosti, přes kterou se pokračuje do zvonice, ze které vede vchod na půdu kostela. Zvonice přechází ve věž, v níž jsou umístěny tři zvony a hodinový stroj.

Samotná hlavní loď je jednoduchá, zaklenutá do 12 m vysoké imitace žebrové klenby. Loď je dlouhá 10 a široká 8,5 m. Podle stavitele se sem mělo vejít až 200 osob. Kapacita sedadel byla 90 míst. Hlavní loď přechází v kněžiště, které je odděleno dvěma schůdky. Po obou stranách lodi jsou tři do oblouku zaklenutá vysoká okna, nyní již bez původních vitráží. Prostřední okno na severní straně kostela je menší – až do sedmdesátých let 20. století pod ním byl boční vchod.

Na presbytář je na severní straně napojena zimní kaple (původně sakristie a kancelář faráře). Přes spojovací chodbu se vchází do bytu faráře obráceného na jih, k němuž přiléhá kuchyně a spíž. Spojovací chodba navazuje na boční východní vchod na faru. Odtud schodiště sestupuje do sklepů a kotelny či naopak vystupuje do prvního patra, kde je umístěna ložnice a další dva pokoje. Podkroví bylo upraveno pro poskytování azylové pomoci.[5][2]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

věžní hodiny z r. 1902

Vybavení kostela je původní, pouze petrolejové lampy byly nahrazeny elektrickým osvětlením. Dochovaly se dřevěné lavice, varhany, oltář a takéi ozdobně vyřezávaný kůr usazený na čtyři sloupy a vystupující nad lavice. Originální je i kazatelna, umístěná na severní straně kněžiště a křtitelnice. V kostele nejsou v souladu se zásadami husitské víry žádné obrazy, nástěnné malby, sochy apod.

Ve věži se dochoval původní hodinový stroj vyrobený v r. 1902 uničovskou firmou Rudolf Thöndel. Hodiny byly na konci 2. světové války poškozeny a nefungovaly. V roce 2003 je opravila a uvedla do provozu skupina hodinářů.[6]

Varhany postavila firma Kloss z Krnova ve 40. letech 20. století. Mají 14 rejstříků, dva manuály a pedály. V průběhu let 2003–2013 se podařilo shromáždit formou sbírky dostatečné množství prostředků pro zajištění generální opravy nástroje (626 000 Kč). V září 2013 zazněly při slavnostní bohoslužbě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.schoenhengstgau.eu/orte/hoh/hohenstadt/
  2. a b ODSTRČIL, František John & Petr. Kostel Církve Československé husitské. rkfzabreh.rps.cz [online]. [cit. 2018-05-27]. Dostupné online. 
  3. Zábřeh na Moravě | www.ccsholomouc.cz. ccsholomouc.cz [online]. [cit. 2018-05-27]. Dostupné online. 
  4. ODSTRČIL, František John & Petr. Kostel Církve Československé husitské. rkfzabreh.rps.cz [online]. [cit. 2018-05-27]. Dostupné online. 
  5. a b Kratochvíl Milan. Evangelický kostel Zábřeh. Moravský sever. Roč. 2002, čís. 15, s. 15. 
  6. HOŠEK, Miroslav; HOŠKOVÁ. Kronika města Zábřeha rok 2003 [online]. Zábřeh na Moravě: [cit. 2018-05-27]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Památky mikroregionu Zábřežsko ve dnech evropského dědictví. Vyd. Farní muzeum Zábřeh, Zábřeh 2015 autor Milan Kratochvíl: Kostel Církve čs. Husitské, str. 6-7

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]