Evan Handler

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evan Handler
Handler na party po udílení Zlatých glóbů, 2009
Handler na party po udílení Zlatých glóbů, 2009
Narození10. ledna 1961 (63 let)
USA Queens, New York, USA
Alma materJuilliard School
Hendrick Hudson High School
ChoťElisa Atti (2003–současnost)
PříbuzníLowell Handler (sourozenec)
Oficiální webhttp://www.evanhandler.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evan Handler (* 10. ledna 1961, New York, USA) je americký herec a spisovatel židovského původu.[1] Mezi jeho nejznámější role patří ztvárnění Harryho Goldenblatta v seriálu Sex ve městě a Charlieho Runkla v seriálu Californication.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v New York City jako syn specialistky na dušení zdraví Enid Irene a majitele reklamní agentury Murry Raymonda Handlera. Vystudoval střední školu Hendrick Hundson High School v newyorské čtvrti Montrose a později hereckou konzervatoř Juilliard School. Školu však opustil v roce 1980, když mu byla nabídnuta role ve filmu Večerka (Taps).

V roce 2003 se oženil s italskou chemičkou Elisou Atti, se kterou vychovává dceru Sofii Clementinu Handler, která se jim narodila 17. ledna 2007.[2]

Herectvi[editovat | editovat zdroj]

Během své herecké kariéry se objevil v následujících dramatech a sitcomech: Odpočívej v pokoji, Zákon a pořádek, Západní křídlo, Miami Vice, Sex ve městě, Studio 60, Ed, Přátelé, Ztraceni a 24 hodin. Spoluúčinkoval v sitcomech televize ABC Však ty víš a Hot Properties a hrál v neúspěšném sitcomu televize FOX s názvem Woops!. V roce 2000 ztvárnil Larryho Fine v biografickém filmu The Three Stooges. V současné době (2010) hraje v televizním seriálu Californication, kde ztvárňuje postavu Charlieho Runkla, jenž je nejlepším přítelem a agentem hlavní postavy Hanka Moodyho, kterého ztvárnil David Duchovny.

Spisovatelství[editovat | editovat zdroj]

Kromě herectví je Handler rovněž spisovatel. Jeho první kniha Time On Fire: My Comedy of Terrors je autobiografickým vyprávěním jeho osobního boje s akutní myeloidní leukémií, kterou prodělal zhruba v 25 letech. Jeho druhá kniha s názvem It's Only Temporary...The Good News and the Bad News of Being Alive byla vydána v květnu 2008.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Evan Handler na anglické Wikipedii.

  1. ESKENAZI, Joe. ‘Sex and City’ player amuses Emanu-El with discourse on Judaism, body hair [online]. Jewish Weekly, 2005-12-16 [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Have You No Decency, Sir? [online]. Huffington Post [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]