Eva Rivas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eva Rivas
Základní informace
Rodné jménoՎալերիա Ռեշետնիկովա-Ծատուրյան
Narození13. července 1987 (36 let)
Rusko Rostov na Donu, Rostovská oblast, Rusko
Žánrypop, soul, R&B, folk
PovoláníZpěvačka
Aktivní roky1994
VydavateléArmenija Prodakšn
(Армения Продакшн)
Příbuzná témataArevik (Аревик), Ruben Matevosyan
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eva Rivas (arménsky Եվա Ռիվաս, rusky Ева Ривас; rozená Valerija Alexandrovna Rešetnikova-Satouryan, ruská azbuka Валерия Александровна Решетникова-Цатурян, 13. července 1987 Rostov na Donu, Rostovská oblast, Rusko) je rusko-arménská zpěvačka.

Mládí a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Eva Rivas se narodila a vyrůstala v ruském Rostově na Donu. Matka Piruza Karapetovna Rešetnikova-Satouryan (Пируза Карапетовна Решетникова-Цатурян) je Arménka, která se narodila v Jerevanu. Otec Alexandr Alexandrovič Rešetnikov (Александр Александрович Решетников) se narodil ve Vladivostoku. Umělecké jméno Eva Rivas převzala od své řecké prababičky.[1]

Dvakrát získal titul Malá slečna Rostova (Маленькая Красавица Ростова).

V roce 1999 zpívala arménskou píseň z repertoáru Rosi Armen, kdy získala dvě stříbrné medaile na prvních ruských delfských hrách v Saratově.

Když žila a vyrůstala v Rostově, zpívala v arménském souboru Arevik, který v roce 2000 získal ocenění Skupina roku (Коллектив года).

V roce 2005 získala titul Zlatý hlas Rostova-na-Donu (Золотой Голос Ростова-на-Дону), Miss Perla Donu (Мисс Жемчужина Дона) a ocenění Vicemiss Kavkazu (Вице-Мисс Кавказа), který se konal v Jerevanu. Vyhrála první cenu ve výroční soutěži Pjesnja Goda Armenii (Песня Года Армении), která se konala v Moskvě. Tam se seznámila se svým budoucím producentem Valjeriem Saarjanem.

V roce 2007 získala třetí místo v písňové soutěži Pět hvězd (Пять звёзд), která se konala v Soči.

V roce 2008 začala spolupracovat s moskevským producentským centrem Armenija Prodakšn (Армения Продакшн).[2]

Eurovision Song Contest 2010[editovat | editovat zdroj]

Dne 14. února 2010 vyhrála arménské národní kolo a reprezentovala Arménii na Eurovision Song Contest 2010 s písní "Apricot Stone" (česky Meruňková pecka). Text napsal Keren Kavaleryan a hudbu složil Armen Martirosyan.

V semifinále soutěže se umístila na šestém místě a postoupil do finále, kde vystoupila jako 21. v pořadí a umístila se sedmá s celkovým počtem 141 bodů.

I nadále plánuje cestovat po Evropě a zpívat své písně. Chtěla reprezentovat opět Arménii na Eurovision Song Contest 2012, ale Arménie se nakonec ten rok neúčastnila.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]