Euston Road

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Euston Road
Umístění
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
MěstoLondýn
ObvodCamden
Poloha
Napojené uliceMarylebone Road, Gower Street, York Way, Pentonville Road, Gray's Inn Road, Cleveland Street, Pancras Road, Midland Road, Euston Square, Birkenhead Street, Fitzroy Street, Conway Street, Great Portland Street, Judd Street, Gordon Street, Duke's Road, Belgrove Street, North Gower Street, Hampstead Road, Argyle Street a Upper Woburn Place
Historie
Pojmenováno poEuston Station
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Euston Road je dopravní tepna v centru Londýna. Tvoří část New Road (A501) z Paddingtonu do Islingtonu, která byla vybudovaná jako obchvat na severu Londýna ve 40. letech 18. století, ale v současnosti v důsledku rozvoje Londýna je považována za komunikaci centrální části. Roku 2002 si Greater London Authority objednala plán na její renovaci u významné architektonické společnosti Terry Farrell and Partners.

Ulice vede ze západu na východ od Marylebone Road po Pentonville Road. Silnice je vybavena s ohledem na velmi rušný provoz třemi jižními pruhy, přesto se zde v průběhu větší části dne tvoří zácpy.

Ulice tvoří hranici zóny London Congestion Charge. To znamená, že řidiči jedoucí po této ulici nemusí platit, ale pokud vjedou na jih od ní je po nich požadován poplatek. Ulice také označuje hranici zóny 1 používané v systému Travelcard společnosti Transport for London.

Na Euston Road se nachází Britská knihovna – národní knihovna Velké Británie, Euston Tower - 124 m vysoký mrakodrap, nová i stará budova Wellcome Trust – charitativní organizace zabývající se medicínským výzkumem a University College Hospital.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]