Eustach Cihelka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eustach Cihelka
Eustach Cihelka
Eustach Cihelka
Narození1. května 1874
Mokré Lazce
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí25. listopadu 1947 (ve věku 73 let)
Opava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípodnikatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eustach Cihelka (1. května 1874, Mokré Lazce[1]25. listopadu 1947, Opava) byl český podnikatel a umělec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyučil se zámečníkem. V roce 1900 si pořídil v Háji ve Slezsku strojírnu se slévárnou a vyráběl pumpy všeho druhu. Firma "Pumpy Cihelka Háj" pokračovala ve výrobě i po předání synovi Oldřichovi v roce 1936. Oldřich pokračoval v rodinném podnikání až do roku 1948, kdy byl podnik znárodněn a už nikdy nebyl rodině Cihelkových navrácen.

Eustach Cihelka se od malička pohyboval v prostředí českých vlastenců a přesvědčených Čechů, což utvářelo jeho národní cítění. Spolupracoval s Maticí Opavskou a byl spoluorganizátorem Tábora lidu na Ostré Hůrce 22. září 1918. V jeho dílnách byly připravovány letáky a plakáty s protihabsburskou tematikou a s výzvou na vytvoření ČSR.

Významně se podílel na kulturním a politickém dění v Háji ve Slezsku; byl spoluzakladatelem Sokola, sboru dobrovolných hasičů a Ochotnického divadla. Častým hostem u něj býval Petr Bezruč i akademický sochař profesor Josef Wagner, autor památníku povstání na Ostré Hůrce ve Slezsku.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Biografický slovník Slezska a severní Moravy r. 2005 sešit č. 6 str. 21. a 22.
  • Kniha Bohuslava Žárského "Ostrá Hůrka vypráví" str. 60. a 61. Publikace vydaná v r. 2009 k 225 výročí Háje ve Slezsku a 140 výročí prvního tábora lidu na Ostré Hůrce. (vydavatel Obecní úřad v Háji ve Slezsku,Nakladatelství MAJ-tiskátna s.r.o.)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]