Estrella

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Estrella
Země původuRakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Délkaneznáma
Žánrmelodramatický film
NámětMax Urban
RežieOtakar Štáfl
Max Urban
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAndula Sedláčková
Jiří Steimar
Otakar Štáfl
Karel Váňa
ProdukceASUM
KameraMax Urban
Výroba a distribuce
Premiéra12. prosince 1913
DistribuceASUM
Estrella na FPČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Estrella byl český němý film, který natočil roku 1913 filmový podnikatel a kameraman Max Urban za režijní spolupráce O. Štáfla ve své filmové společnosti ASUM. Hlavní roli v něm svěřil své manželce a podnikatelské partnerce Andule Sedláčkové.

Film zřejmě nepřekročil svou kvalitou jiné filmy ASUMu, jejichž námět napsal sám Urban. I tento film byl napsán pro hereckou hvězdu té doby Sedláčkovou. Přesto je tento film výjimečný bohatší zápletkou. Natáčelo se v Urbanově ateliéru Passage na Václavském náměstí v Praze, pro exteriéry si filmaři pronajali Lobkovickou zahradu pod Hradčany, přírodní snímky natáčeli v Šárce a ve Zbirohu. Stejně jako většina filmů ASUMu se ani tento film nedochoval.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Estrella je žebračka, která žije kdesi v horách se svými společníky Hugem a Marcelem. Je to hrdá a svobodymilovná žena. Jednoho dne se seznámí s neznámým mužem Harrym, který jí daroval dva stříbrňáky. Estrella s přáteli se rozhodnou, že Harryho společně oloupí. Před jeho zámkem předstírá mdloby, Harry se jí ujme a pozve do zámku. Estrelle se tamější život zalíbí, je obklopena dary a přepychem. Společníkům se to nelíbí a žádají, aby Harryho otrávila. Harry se to však dovtípí, nechá Huga zatknout, ale Estrellu si v zámku nechává.

Hugo prchá z vězení, chce se vrátit ke svým bohatým rodičům, které kdysi z touhy po volnosti opustil. Ti ho však nepřijmou a Hugo hledá Estrellu. Dívka už je však provdána za Harryho. Když vyzve Harry Huga na souboj, vznítí to v Estrelle smíšené pocity, nakonec láska k manželovi vítězí, snaží se chránit Harryho vlastním tělem, ale oba klesnou k zemi mrtvi. Nešťastný Hugo skočí pod jedoucí vlak.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Andula Sedláčková Estrella
Jiří Steimar role neuvedena
Otakar Štáfl role neuvedena
Karel Váňa role neuvedena
Alois Sedláček role neuvedena

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]