Erich Roučka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erich Roučka
Narození30. října 1888
Velké Meziříčí
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí16. března 1986 (ve věku 97 let)
Ezelsdorf
Západní NěmeckoZápadní Německo Západní Německo
Povolánívynálezce a podnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Erich Roučka (30. října 1888 Velké Meziříčí[1]16. března 1986 Ezelsdorf) byl český technik a vynálezce. Za své dílo získal titul inženýr, vysokou školu nestudoval.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1911 založil v Blansku továrnu na elektrické měřicí přístroje, která byla první v tehdejším Rakousku-Uhersku. Své nápady projednával ve Spojených státech i s Thomasem A. Edisonem. Po návratu začal s výrobou automatických regulátorů parních kotlů, jimž dal název E. R. Robot se svolením Karla Čapka.

V roce 1929 založil novou továrnu na výrobu kotlů ve Slatině u Brna. Kvůli nepovolené výstavbě dalších provozů v Blansku továrnu prodal a přesunul se do Brna nastálo.

Za války byl nucen ve své továrně vyrábět odlitky pro německou armádu, továrna však byla bombardována a velmi silně poničena. Roučka již dále v podnikání nepokračoval, od roku 1952 pracoval ve Výzkumném ústavu energetickém v Brně, kde již ale jeho návrhy nebyly realizovány. V roce 1959 se rozhodl emigrovat do Západního Berlína, několik let byl zaměstnancem firmy AEG.

Zemřel 16. března 1986 v Ezelsdorfu.

V prosinci 2016 byla po Erichu Roučkovi pojmenována nově dodaná tramvaj Škoda 13T Dopravního podniku města Brna. Stalo se tak na návrh městské části Brno-Slatina.[2]

Tabulka se jménem patrona v tramvaji DPMB

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. vh. Nové tramvaje v Brně. Po městě jezdí Menšík, Gollová i generál Boček [online]. idnes.cz [cit. 2018-07-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]