Talovín zimní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Eranthis hyemalis)
Jak číst taxoboxTalovín zimní
alternativní popis obrázku chybí
Talovín zimní (Eranthis hyemalis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodtalovín (Eranthis)
Binomické jméno
Eranthis hyemalis
(L.) Salisb., 1807
Synonyma
  • Helleborus hyemalis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Talovín zimní

Talovín zimní (Eranthis hyemalis) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovitých, v ČR běžně pěstované na zahrádkách, kvetoucí velmi brzy na jaře.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to jednodomá bylina s podzemními hlízkami, dorůstá asi 5–20 cm výšky.[1][2] Lodyhy jsou nízké, přízemní listy se vyvíjí až po odkvětu, jsou dlouze řapíkaté, čepel je v obrysu okrouhlá, dlanitě 5–7 četná.[1] Lodyžní listy chybí. Listeny jsou v přeslenu po třech těsně pod květem, jsou členěné v široce čárkovité úkrojky. Květy jsou oboupohlavní, jednotlivé na vrcholu stonku, asi 2–3 cm v průměru. Kališní lístky jsou korunovitě zbarvené (petaloidní), což je někdy interpretováno jako okvětí,[1] jsou sytě žluté.[2] Korunní jsou drobné, kalíškovité, s nektárii.[1] Kvete velmi brzy na jaře, v únoru až v březnu, v teplých zimách i v lednu.[2] Tyčinek je mnoho. Opylování pomocí hmyzu (entomogamie).[1] Plodem je měchýřek, zpravidla 9–17 mm dlouhý, měchýřky jsou uspořádány v souplodí a zpravidla jich bývá 4-9. Počet chromozomů je 2n=16.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Talovín zimní je přirozeně rozšířen v jižní Evropě, od JV Francie, přes Itálii, býv. Jugoslávii po Bulharsko a v Malé Asii.[3] Pěstován a zplanělý je i jinde, člověkem byl zavlečen i do Severní Ameriky.[4] V ČR je to běžně pěstovaná okrasná jarní bylina na zahrádkách, zřídka zplaňuje.[2] Celá rostlina je jedovatá.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e CHRTKOVÁ, Anna. Helleboraceae Loisel.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 365–403.
  2. a b c d e HROUDA, Lubomír. Ranunculaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 108–128.
  3. Flora Europaea [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Flóra Severní Ameriky [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]