Epakris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Epacris)
Jak číst taxoboxEpakris
alternativní popis obrázku chybí
Epacris longiflora
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďvřesovcovité (Ericaceae)
Rodepakris (Epacris)
Cav., 1797
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Epakris[1] (Epacris) je rod rostlin z čeledi vřesovcovité. Zahrnuje asi 52 druhů a je rozšířen v Austrálii a na Novém Zélandu. Rod je rozšířen ve východní a jihovýchodní Austrálii, jihovýchodním Queenslandu, na jih až k ostrovu Tasmánie a na západ až po jihovýchod Jižní Austrálie), ostrovy Nová Kaledonie a Nový Zéland . Zástupci rodu jsou známé také jako „australské vřesy“. Rod byl v minulosti společně s dalšími rody řazen do čeledi Epacridaceae.

Druh Epacris impressa dorůstá od 1 do 3 m výšky. Je z rodu epakris a v Austrálii se pro něj používá běžně název Pink Heath nebo Common Heath. Má velmi světlé barvy květů a je opylován prostřednictvím ptáků a hmyzu. Druh byl objeven v Tasmánii v roce 1793 francouzským botanikem Jacquesem Labillardièrem během plavby s Bruny D'Entrecasteauxem při neúspěšném pátrání po pohřešovaném průzkumníkovi, La Perouse. Po smrti Bruny D'Entrecasteaux v červenci 1793 byl státu Victoria jako prvnímu australskému státu poskytnut, coby oficiální uznání, znak s vyobrazením Epacris impressa.


Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Epacris impressa je květina státu Victoria.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Epacris na anglické Wikipedii.

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]