Endotel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Endothelium)
Stavba tepny; na straně přivrácené do lumen je patrný endotel

Endotel (endothelium) je jednovrstevný epitel (vrstva buněk) vystýlající vnitřní povrch krevních i lymfatických cév a srdce. Je tvořen plochými, vzájemně pevně propojenými buňkami.[1] Obvykle je to dlaždicový epitel, existují však i endotely s krychlovými buňkami. Od typických epitelů se liší tím, že je mezodermálního původu, a také tím, že má obvykle vimentinová filamenta.[2]

Jako endotel se však označuje i vrstva buněk v oční rohovce.[3]

Endotel cév[editovat | editovat zdroj]

Všechny cévy jsou na své vnitřní stěně vystlány endoteliárními buňkami, které tvoří tzv. tunica intima. Mají mnohostěnný tvar, obsahují množství váčků vzniklých pinocytózou a tvoří pevné buněčné spoje. Tvoří hranici mezi cévní soustavou a tkáněmi, takže je zřejmé, že hlavní funkcí těchto buněk je kontrolovaný a výběrový transport látek přes cévní stěnu. Např. kyslík difunduje samovolně (v plicích přes endotel do krve, v tkáních naopak), ale větší molekuly jsou přenášeny aktivně, vnitrobuněčným transportem. Mimo to plní určité biochemické role: regulují tvorbu moči tím, že mění angiotensin I na angiotensin II a rozkládají hormony a podobné látky (bradykinin, serotonin, prostaglandiny, noradrenalin, trombin). Dále platí, že enzymy na povrchu endoteliárních buněk rozkládají lipoproteiny za uvolnění cholesterolu a dále tyto buňky produkují látky, jež regulují tloušťku cév (vazokonstrikce, vazodilatace). Růst endotelu reguluje tzv. vaskulární endotelový růstový faktor (VEGF).[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Richard Jelínek, et al. Histologie embryologie [online]. 3. lékařská fakulta UK. Dostupné online. 
  2. NCBO BioPortal: Foundational Model of Anatomy - Endothelial_cell [online]. [cit. 2009-12-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-23. 
  3. MURPHY, C, J Alvarado, R Juster, M Maglio. Prenatal and postnatal cellularity of the human corneal endothelium. A quantitative histologic study. Investigative Ophthalmology & Visual Science. 1984-03, roč. 25, čís. 3, s. 312–322. Dostupné online [cit. 2009-12-23]. ISSN 0146-0404. 
  4. JUNQUEIRA, Luiz Carlos; CARNEIRO, Jose. Basic Histology text and atlas. 11. vyd. [s.l.]: [s.n.], 2005. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]