Eliška Nováková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Ing. Eliška Nováková, DrSc.
Narození2. července 1921
Šumperk
Úmrtí27. listopadu 2000 (ve věku 79 let)
Praha
Povoláníekoložka a zooložka
OceněníCena ministra životního prostředí
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eliška Nováková (2. července 1921 Šumperk27. listopadu 2000 Praha) byla česká lesnická zooložkaekoložka.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala Vysokou školu zemědělského a lesnického inženýrství ČVUT (1947) a Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, odbor zoologie (1951), v roce 1956 získala titul kandidáta biologických věd, v roce 1987 doktora biologických věd.

Profese[editovat | editovat zdroj]

V letech 1947 - 1961 pracovala na Lesnické fakultě ČVUT (od roku 1958 pod VŠZ) v Praze, jako asistent, odborný asistent a později jako vědecký pracovník. V letech 1961 přešla do Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Zbraslav-Strnady. Od roku 1962 do roku 2000 pak pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu pro tvorbu a ochranu krajiny ČSAV v Kostelci nad Černými lesy, který prodělal několik reorganizací spojených se změnou názvu (Ústav krajinné ekologie ČSAV, Ústav aplikované ekologie a ekotechniky Vysoké školy zemědělské, Ústav aplikované ekologie Lesnické fakulty České zemědělské univerzity).

Významná byla též činnost pedagogická. RNDr. Nováková přednášela na lesnických fakultách a dalších odborných pracovištích v tuzemsku, včetně postgraduálního studia, jakož i v zahraničí.

Během své vědecké dráhy publikovala řadu prací Zahrnovaly původní vědecké práce (75), odborné články (160), knižní publikace (20). Přednesla 55 referátů na vědeckých konferencích doma i v zahraničí a je autorkou řady výzkumných zpráv či závěrečných zpráv projektů (celkem 75). V devadesátých letech se zaměřila na problematiku lesů a lesních půd po emisních škodách v oblasti Krušných Hor, Šumavy i Krkonoš, hodnocení funkce ekologicky významných segmentů krajiny, posuzování vlivů na životní prostředí včetně ekologické role československého regionu ve střední Evropě.

RNDr. Nováková byla členkou několika vědeckých společností a odborně zaměřených spolků, k nimž patřily: Evropská skupina IUCN - Světového svazu ochrany přírody, z domácích Československá zoologická společnost, Česká společnost entomologická, po roce 1990 ustavený Národní lesnický komitét, z odborně zaměřených spolků TIS - sdružení přátel přírody či Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) při Českém svazu vědeckotechnických společností.

Za svou činnost obdržela RNDr. Nováková v roce 1998 cenu ministra životního prostředí Josefa Vavrouška.[1]

Díky přírodně i lesnicky zaměřenému studiu spojovala Eliška Nováková vzácně znalosti přírodovědné s praktickými zkušenostmi lesnickými, což přispělo k řešení častých názorových sporů.[1]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ing. Eliška Nováková, DrSc.. stuz.cz [online]. [cit. 2023-03-09]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]