Eleonora Habsburská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eleonora Habsburská
Královna portugalská a francouzská
Portrét
Královna Eleonora kolem roku 1530
autor portrétu Joos van Cleve
Doba vlády15191521 Portugalsko
15301547 Francie
Narození15. listopadu 1498
Lovaň
Úmrtí18. února 1558
Talavera la Real
PohřbenaEl Escorial
ManželéI. Manuel I. Portugalský
II. František I. Francouzský
PotomciKarel (1520–1521)
Marie Portugalská
DynastieHabsburkové
OtecFilip I. Sličný
MatkaJana I. Kastilská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eleonora Habsburská (15. listopadu 1498, Lovaň18. února 1558, Talavera la Real, Kastilie) byla rodem rakouskou arcivévodkyní a španělskou infantkou a sňatkem královnou portugalskou a posléze francouzskou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Eleonora byla dcerou burgundského vévody Filipa Sličného (1478–1506) a jeho manželky, královny Kastilie a Leónu, Jany I. (1479–1555). Její rodiče měli bouřlivé manželství, ač se z počátku zdálo, že bude šťastné. Filip si nenechal ujít žádné potěšení a jeho žárlivá manželka mu byla neustále v patách, proto se Filip, za podpory svého tchána, aragonského krále Ferdinanda II., snažil prohlásit Janu za šílenou. Po Filipově smrti byla královna „šílená“ žalem uzavřena v klášteře, kde strávila zbytek života, a vládu nad Kastilií a Leonem převzal její otec.

Eleonora měla pět sourozenců: Karla (1500–1558), Izabelu (1501–1526), Ferdinanda (1503–1564), Marii (1505–1558) a Kateřinu (1507–1578).

Dětství prožila na dvoře své tety Markéty Habsburské, která byla nizozemskou místodržitelkou, spolu s bratrem Karlem a sestrami Izabelou a Marií. Její mladší bratr Ferdinand a nejmladší sestra Kateřina zůstali ve Španělsku, Ferdinand na dědečkově dvoře, kde se mu dostalo výchovy pro budoucího španělského krále, a Kateřina s matkou v klášteře. Eleonořina teta Markéta byla velmi vzdělaná žena a všem dětem poskytla laskavou péči i skvělé vzdělání. Nemohla je však uchránit politických sňatků, které pro svá vnoučata osnoval její otec, císař Maxmilián I.

Manželství a děti[editovat | editovat zdroj]

Politikou Habsburků bylo uzavírat výhodná manželská spojení příslušníků rodu pro zdárnou budoucnost dynastie, od útlého Eleonořina věku se tedy její rodina snažila udat dobře i ji na poli politických sňatků: mezi adepty na jejího ženicha byli anglický král (Jindřich VII. nebo Jindřich VIII.), francouzský král (Ludvík XII. nebo František I.) či polský král Zikmund I. Starý.

Portugalská královna[editovat | editovat zdroj]

Žádný z předchozích plánů nevyšel a nakonec se Eleonora 7. března 1519 v Lisabonu provdala za portugalského krále Manuela I., muže o téměř třicet let staršího. Byla jeho již třetí manželkou a jeho první dvě ženy byly Eleonořiny tety Isabela Aragonská a Marie Aragonská, mladší sestry její matky. Z jejich manželství se narodily dvě děti:

  • 1. Karel (Carlos) (18. 2. 1520 Évora – 14. 4. 1521 Lisabon)[1]
  • 2. Marie (18. 6. 1521 Lisabon – 10. 10. 1577 tamtéž), vévodkyně z Viseu, známá jako jedna z nejbohatších princezen Evropy, humanistka a kulturní mecenáška, svobodná a bezdětná[2]

Manuel I. zemřel jako oběť moru v Lisabonu 13. prosince roku 1521, dva a tři čtvrti roku po jejich sňatku a půl roku po narození jejich mladší dcery. Eleonoře bylo sotva 23 let a rozhodla se vrátit ke svému bratrovi Karlu V., byla však nucena zanechat v Portugalsku svou dceru Marii, v té době pouze půlroční dítě. Nevrátila se k ní po mnoho let a vztahy mezi matkou a dcerou byly na dálku obtížné, hlavně pro mladou infantku, která nikdy matce neprominula, že ji opustila.

Francouzská královna[editovat | editovat zdroj]

Rivalita mezi Eleonořiným bratrem, španělským králem a císařem Svaté říše římské Karlem V. a francouzským králem Františkem I. uvrhla Evropu do krvavého boje o moc. Poté, co španělský monarcha v roce Františka I. 1525 zajal a uvěznil po vítězné bitvě u Pavie, přinutil ho k uzavření Madridského míru v roce 1526. František však dohodu brzy vypověděl a nepřátelství mezi oběma zeměmi se obnovilo.

Nakonec v roce 1530 došlo k uzavření míru z Cambrai (zvaného též dámský mír proto, že jej podepsaly Luisa Savojská matka Františka I. a Markéta Habsburská, teta Karla V. Jednou z klauzulí této smlouvy bylo, že František I., v té době již vdovec (jeho první žena Klaudie Francouzská zemřela roku 1524), se ožení s arcivévodkyní Eleonorou, portugalskou královnou vdovou. V té době Eleonora ztratila veškerý elán: cítila se nemocná, choulostivá, navíc byla postižena elefantiázou, v důsledku které měla zbytnělé a deformované nohy.

Svatba se uskutečnila 5. srpna 1530 v opatství VeienAkvitánii. Z tohoto svazku nevzešli žádní potomci, třebaže oba manželé z předchozích manželství děti měli. Eleonořin život na rozmařilém francouzském dvoře plném intrik byl nelehký a svízelný: musela snášel odmítavý a pohrdavý postoj manžela, který věnoval svou pozornost jiným ženám. František I. zemřel v Rambouillet 31. března roku 1547 v 52 letech. Ovdovělá Eleonora bez dětí z tohoto manželství se neprodleně vrátila k bratru Karlovi V.

Poslední léta[editovat | editovat zdroj]

Po dlouhá léta se Eleonora snažila za Karlovy pomoci získat svolení portugalského krále (Manuelova syna Jana III.) k tomu, aby její dcera Marie mohla žít s ní, ten ale vydal souhlas teprve v roce 1555. Doba odloučení však byla příliš dlouhá – když se po Eleonořině návratu do Španělska v roce 1557 matka s dcerou ve španělském Badajozu konečně setkaly, odmítnuvši žít s matkou, rozhodla se Marie po třech týdnech vrátit do Portugalska. Pro Eleonoru, jejíž zdraví se v předcházející době zhoršilo, to byla velká rána, která zřejmě uspíšila její smrt: zemřela při návratu z Badajozu v místě Talavera la Real 18. února 1558. K poslednímu odpočinku byla uložena v Panteónu infantů (Panteón de Infantes)klášteře El Escorial.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Arnošt Habsburský
 
 
Fridrich III. Habsburský
 
 
 
 
 
 
Cimburgis Mazovská
 
 
Maximilián I. Habsburský
 
 
 
 
 
 
Eduard I. Portugalský
 
 
Eleonora Portugalská
 
 
 
 
 
 
Eleonora Aragonská
 
 
Filip I. Sličný
 
 
 
 
 
 
Filip III. Dobrý
 
 
Karel Smělý
 
 
 
 
 
 
Isabela Portugalská
 
 
Marie Burgundská
 
 
 
 
 
 
Karel I. Bourbonský
 
 
Isabella Bourbonská
 
 
 
 
 
 
Anežka Burgundská
 
'Eleonora Habsburská'
 
 
 
 
 
Ferdinand I. Aragonský
 
 
Jan II. Aragonský
 
 
 
 
 
 
Eleonora z Alburquerque
 
 
Ferdinand II. Aragonský
 
 
 
 
 
 
Fadrique Enríquez
 
 
Jana Enríquezová
 
 
 
 
 
 
Mariana Fernández z Córdoby
 
 
Jana I. Kastilská
 
 
 
 
 
 
Jindřich III. Kastilský
 
 
Jan II. Kastilský
 
 
 
 
 
 
Kateřina z Lancasteru
 
 
Isabela Kastilská
 
 
 
 
 
 
Jan Portugalský
 
 
Isabela Portugalská
 
 
 
 
 
 
Isabela z Braganzy
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Carlos of Portugal (1520-1521) - Find a Grave.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Maria of Portugal (1521-1577) - Find a Grave.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Portugalská královna
Předchůdce:
Marie Aragonská
15191521
Eleonora Habsburská
Nástupce:
Kateřina Habsburská
Francouzská královna
Předchůdce:
Klaudie Francouzská
15301547
Eleonora Habsburská
Nástupce:
Kateřina Medicejská