Elbit Skylark

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elbit Skylark
Detailní pohled na Skylark 2
Detailní pohled na Skylark 2
UrčeníUAV
PůvodIzrael
VýrobceElbit Systems
UživatelIzraelské obranné síly
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skylark I a Skylark II jsou malé bezpilotní letouny (UAV) vyráběné izraelskou společností Elbit Systems.

Skylark I [editovat | editovat zdroj]

Skylark I je miniaturní bezpilotní letoun s elektropohonem, navržený jako přenosný systém taktického sledování a průzkumu. Vypouští se z ruky a jeho užitečné zatížení se skládá z denního CCD a volitelného FLIR pro noční provoz. Během letu pořizuje video, které zasílá v reálném čase do přenosné pozemní stanice. Během přistání se ve spodní části UAV automaticky napustí malý polštář, na který letoun po vypnutí motoru dopadne. Jeho dolet je do 10 km.

Skylark I má ve své výzbroji armáda Austrálie, Česka, Chorvatska, Maďarska, Izraele, Kanady, Nizozemska, Polska, Severní Makedonie, Slovenska a Švédska. Je využíván i v Afghánistánu a Iráku.[1][2] V březnu 2008 zakoupily tuto verzi UAV francouzské speciální jednotky.[2]

Skylark II[editovat | editovat zdroj]

Skylark II je pokročilejší verze tohoto bezpilotního letounu, která byla poprvé představena roku 2006. Oproti předchozí generaci má zvýšený dolet až 60 km, je obsluhována dvoučlennou posádkou a rozmisťována pomocí vozidel Humvee (HMMWV). V prosinci 2007 oznámila rozhodnutí o zakoupení systému Skylark II Jižní Korea.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elbit Skylark na anglické Wikipedii.

  1. New facility training drone operators from around the world [online]. World Tribune, 2007-12-17 [cit. 2010-11-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-05-26. (anglicky) 
  2. a b Shifting trends: Special forces equipment [online]. Jane's Defence Systems, 2008-05-12 [cit. 2010-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. South Korea chooses Israeli-made unmanned surveillance plane [online]. Haaretz, 2007-12-17 [cit. 2010-11-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]