Kovaříkovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Elateridae)
Jak číst taxoboxKovaříkovití
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
InfrařádElateriformia
NadčeleďElateroidea
Čeleďkovaříkovití (Elateridae)
Leach, 1815
Podčeledi
Synonyma

Campylidae
Cavicoxumidae
Ludiidae
Monocrepidiidae
Pangauridae
Phyllophoridae

Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kovařík Alaus oculatus
Adelocera murina

Kovaříkovití (Elateridae) jsou čeleď v nadčeledi Elateroidea. Je to jedna z velkých čeledí zahrnující asi 8 800 druhů rozdělených do 55 rodů. České jméno pro zástupce této čeledi je kovařík.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Málokterá čeleď se vyznačuje takovou jednolitostí tvarů jako kovaříkovití. Brouci jsou nenápadní, tvar těla mají oválně protáhlý, barvy kromě několika druhů nenápadné – obyčejně žlutohnědá, žlutošedá, někdy kovově zelená či fialová.

Když jsou vyrušeni předstírají mrtvé. Pokud brouk dopadne na záda, díky své schopnosti vymrštit se do vzduchu pomocí prudkého pohybu hlavy a hrudi se snadno obrátí zpět na nohy. Kvůli svému poměrně velkému tělu a malým nohám by se jinak sotva byli schopni z takové polohy osvobodit. Proto se jim dříve říkalo pružníci. Pomocí tohoto mechanismu se také dostávají snadněji z dosahu ohrožení a nepřátel. Rychlý pohyb při obratu brouka je doprovázen lupnutím, které je pro brouka typické a v angličtině se mu proto říká Click Beetle.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Žijí na travinách, najdeme je také na keřích, květech, často i na dřevě a pod kůrou. Kovaříci jsou saprofágové. Některé druhy jsou i masožravé. Brouci ožírají především květy a listy na mladých listnatých stromech, najdeme je ale i na jehličnanech – nezpůsobují však významné škody, na rozdíl od larev kovaříků.

Larvy kovaříků jsou dlouhé až 40 mm (podle druhu), vývoj od vajíčka po imago trvá 4–5 let. Podle tvaru těla se jim říká drátovci. Žijí v půdě, kde vyžírají chodbičky v bramborách, řepě a zelenině. Během měsíců květen, červen a červenec způsobují nezanedbatelné škody ve šlechtitelských ústavech, zahradnictvích a školkách. Čerstvě vysetá semena, například žaludy, bývají drátovcem často napadena.

Evoluce[editovat | editovat zdroj]

První zástupci této skupiny se pravděpodobně vyskytovali již v druhohorním triasu, tedy před více než 200 miliony let. Dobře zachované exempláře příbuzných druhů byly objeveny v myanmarském jantaru, pocházejícím z období přelomu spodní a svrchní křídy (geologický věk cenoman, asi před 99 miliony let). Tyto zástupce nově popsané čeledi Mysteriomorphidae zkoumali také čeští odborníci z Palackého univerzity v Olomouci.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Na celém světě jich je známo asi 8 800 druhů.

V ČR z toho asi 136 druhů s délkou těla až do 20 mm.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

incl. Dicronychidae

Cardiorhinites Candeze, 1863

Hypodesites Candeze, 1863

Ludiites Candeze, 1863

Sericosomina Hyslop, 1917

Steatoderini Schwarz, 1906

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Click beetle na anglické Wikipedii.

  1. University of Bonn. Scientists reconstruct beetles from the Cretaceous. phys.org [online]. 2020-10-08 [cit. 2022-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]