Edubuntu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edubuntu
Logo
Obnovené Edubuntu 23.04
Obnovené Edubuntu 23.04
VyvíjíCanonical Ltd. a community contributors
Rodina OSGNU/Linux
Aktuální verze23.10 / 12. října 2023
Typ jádramonolitické jádro (Linux)
Výchozí uživatelské rozhraníUnity, GNOME
Licencerůzná, Free software
Oficiální webhttp://www.edubuntu.org/

Edubuntu je verze linuxové distribuce Ubuntu, která se specializuje na školství. V Edubuntu je k dispozici Linux Terminal Server Project, mnoho výukových aplikací včetně GCompris, KDE Education Project, dále školní informační systém SchoolTool či správce počítačové učebny a monitorovací nástroj Epoptes. První vydání Edubuntu bylo 13. října 2005 – v den vydání Ubuntu 5.10, které mělo kódové označení Breezy Badger.

Na vývoji Edubuntu spolupracují učitelé a technici z mnoha zemí. Edubuntu je postaveno na základě Ubuntu a začleňuje architekturu klienta LTSP a také výukové aplikace, které jsou zaměřeny na věkovou kategorii 6–18 let.

Kvůli nedostatku dobrovolníků nejprve projekt s verzí 14.04 LTS oznámil, že verze Edubuntu budou do budoucna vycházet pouze v návaznosti na LTS vydání základního Ubuntu. Následující verze 16.04 LTS však vydána nebyla a projekt byl nakonec pozastaven. V roce 2023 došlo k obnovení projektu s verzí 23.04.

Cíle projektu[editovat | editovat zdroj]

Hlavní cíl Edubuntu je poskytnout učiteli s omezenými technickými znalostmi a schopnostmi možnost za méně než jednu hodinu vybavit a efektivně spravovat učebnu výpočetní techniky nebo výukové prostředí on-line.

Hlavní cíle designu Edubuntu jsou sjednotit ovládání konfigurace, uživatelů a procesů, stejně jako dodat nejlepší svobodný software a digitální výukové materiály.

To také znamená, že je zaměřen na chudé a rozvojové země se snahou maximalizovat využití jejich zastaralého vybavení.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Edubuntu na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]