Eduard Sochor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. arch. Eduard Sochor
Eduard Sochor (1895)
Eduard Sochor (1895)
Narození23. září 1862
Vlčí u Chlumčan
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí6. června 1947 (ve věku 84 let)
Řevnice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníŘevnice
Povoláníarchitekt a malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eduard Sochor (23. září 1862 Vlčí u Chlumčan[1]6. června 1947 Řevnice[2]) byl český architekt, významný představitel pozdního historismu a rané secese. Zpočátku se inspiroval románským slohem, později barokem, doplněným o secesní prvky. Projektoval řadu církevních staveb, ale i rodinné vily. Prováděl rekonstrukce kostelů, podle jeho návrhu byla přestavěna Sarkandrova kaple v Olomouci a romanticky upraven hrad Kokořín.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vlčí u Chlumčan, jeho starším bratrem byl malíř Václav Sochor. Po reálce v Rakovníku studoval na pražské polytechnice (dnes ČVUT). V mládí často pobýval v Cítolibech, kde jeho rodiče koupili dům.[3] Pokračoval na technice v Berlíně a poté na Akademii výtvarných umění ve Vídni se zaměřením především na středověkou architekturu. V r. 1889 odjel do Paříže, kde mj.. pracoval jako restaurátor. Díky stipendiím města Prahy podnikl v letech 1890-91 několik studijních cest po Evropě (Francie, Anglie, Španělsko) a severní Africe za poznáním středověké architektury. Navštívil také Švédsko a USA.

Jednou z jeho prvních prací po návratu do Čech byl projekt kaple sv. Václava v rodném Vlčí. Pro Národopisnou výstavu v Praze v r. 1895 vytvořil model dřevěného vesnického kostelíka. Věnoval se převážně projektování kostelů (v historizujících slozích) nebo jejich restaurování. V Řevnicích, kam se později přestěhoval, projektoval kromě své vlastní vily a vlastní hrobky i další vily a faru; zpracoval také projekt rekonstrukce kostela sv. Mořice a působil jako člen městského zastupitelstva. Jako velký příznivec sportu[4] měl zásluhu na vybudování řevnických tenisových kurtů a vytvoření místního fotbalového družstva. V Řevnicích i zemřel a je pochován v rodinné hrobce, která byla přenesena ze starého hřbitova na hřbitov nový.[5]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti Cítoliby
  2. Prostor, Ing. Eduard Sochor. www.prostor-ad.cz [online]. [cit. 2009-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-01-18. 
  3. CÍTOLIBY, Městys. Významné osobnosti - Oficiální stránky Městyse Cítoliby. www.obec-citoliby.cz [online]. [cit. 2018-02-16]. Dostupné online. 
  4. https://www.cyclingranking.com/rider/95129/eduard-sochor
  5. Město Řevnice. Sochorova hrobka. www.revnice.cz [online]. [cit. 2018-02-16]. Dostupné online. 
  6. Sborový časopis sboru ČCE Vinohrady

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]