Eduard Landa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eduard Landa
Narození14. března 1926
Žamberk
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí7. dubna 2006 (ve věku 80 let)
Žamberk
ČeskoČesko Česko
Povolánímalíř
PodpisPodpis
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eduard Landa (14. března 1926 Žamberk7. dubna 2006 Žamberk) byl český malíř regionu Podorlicka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Eduard Landa byl společně se svým dvojčetem, sestrou Helenou, jedním ze sedmi dětí písmomalíře Landy, který do Žamberka přišel v roce 1914 z Prahy. Po absolvování obecné a měšťanské školy se u svého otce (stejně jako jeho jediný bratr) vyučil písmomalířem. Malování bylo koníčkem, jímž se mladý Landa ve volných chvílích intenzivně zabýval. Vzorem mu byli mnozí malíři, kteří v Žamberku a okolí působili a u nichž čerpal zkušenosti a poznával různé techniky malby. V nedalekém Kunvaldu působil akademický malíř Ludvík Vacátko a v Rybné nad Zdobnicí Jan Slavíček (syn Antonína Slavíčka). Tito dva umělci ovlivnili Eduarda Landu asi nejsilněji.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Eduard Landa se nejvíce věnoval malování krajinek podhůří Orlických hor a rodného Žamberka, provedených technikou akvarelu, část jeho tvorby byla též zátiší. Zvládl však i jiné techniky, včetně olejomalby a vypracoval si svůj charakteristický osobitý styl, který se lety ustálil a je snadno rozpoznatelný.

I když se Landovi nedostalo akademického vzdělání a musel se spoléhat na to co se přiučil u starších kolegů, svou pílí se propracoval mezi nejlepší malíře regionu a za to byl v roce 1998 odměněn čestným členstvím Masarykovy akademie umění v Praze.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]