ELEKTROWIN

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ELEKTROWIN, a.s.
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založeníČesko, 25.5.2005
SídloPraha, ČeskoČesko Česko
Adresa sídlaMichelská 300/60, Praha, 140 00, Česko
Klíčoví lidéIng. Roman Tvrzník, předseda představenstva

Ing. Rastislav Petrík, člen představenstva

Tereza Ulverová, členka představenstva
Charakteristika firmy
Oblast činnostiprovozování a řízení kolektivního systému, nezisková činnost
Identifikátory
Oficiální webwww.elektrowin.cz
IČO27257843
LEI315700438AB42ZPP6P85
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Wintejner
sběrný dvůr
recyklace
Recyklační hlídka
Recyklujte s hasiči
Recyklujte s hasiči
Celovozová reklama Elektrowinu na autobusech BusLine a.s.

Společnost ELEKTROWIN a.s.[1] je provozovatelem kolektivního systému pro zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění veškerého elektrozařízení a elektroodpadu. Společnost není založena za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých spotřebičů[2]. Společnost byla založena 25. května 2005. Do obchodního rejstříku byla zapsaná 15. července 2005 a 5. prosince nabylo právní moci rozhodnutí o registraci kolektivního systému ELEKTROWIN a.s. na MŽP[3] pod registračním číslem KH 001/05-ECZ.

Předmět činnosti[editovat | editovat zdroj]

Předmětem činnosti společnosti je provozování a řízení kolektivního systému, zajišťujícího výrobcům podle § 37g písm. e) zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech[4] v platném znění společné plnění jejich povinností stanovených v osmém dílu Hlavy II. zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech v platném znění pro oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu.

Odběr vysloužilých elektrospotřebičů v ČR[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2005 kolektivní systém Elektrowin zpětně odebral 25 000 000 vysloužilých elektrozařízení o hmotnosti 400 000 tun. Díky tomu se podařilo ušetřit 2 500 000 MWh elektrické energie a 325 000 000 litrů ropy. V roce 2006 odevzdal v průměru každý občan ČR 1,96 kg elektroodpadu, dnes hovoříme o 7,8 kg elektroodpadu na občana ČR. Podíl Elektrowinu na hmotnosti elektrozařízení uvedených na trh v ČR i zpětně odebraných se dlouhodobě pohybuje na úrovni 50 % z celkového množství.

Sběrná síť[editovat | editovat zdroj]

Kolektivní systém provozovaný společností ELEKTROWIN a.s. pokrývá spoluprací s obcemi více než 97,6 % obyvatel ČR. Je vytvořeno na 4900 stabilních míst, kde mají občané možnost odevzdávat vysloužilé elektrospotřebiče – tuto možnost mají jednak na smluvních sběrných místech v obcích, jednak u registrovaných posledních prodejců a servisů. Na tuto síť navazuje dalších více než 9 400 sběrných míst vytvořených na školách, u sborů dobrovolných hasičů, ve firmách a v obcích s mobilními svozy. Celkový počet míst, kde mohou občané odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče, překročil 14 000.[2]

Obce jsou základem sběrné sítě míst zpětného odběru vytvářené společností ELEKTROWIN a.s. Uzavřením smlouvy je umožněno občanům a podnikatelským subjektům odevzdávat spotřebiče na sběrných dvorech nebo sběrných místech.[5] Povinností výrobců je síť vytvořená ve všech obcích nad 2000 obyvatel. S počtem 1500 smluvních obcí se sběrnými dvory a přes 3 400 mobilně svážených obcí dalece tento požadavek překračuje. Některé obce řeší sběr elektrozařízení s pomocí sdružení dobrovolných hasičů, kteří mají možnost se zapojit do programu „Recyklujte s hasiči“.

Obce zapojené do systému zpětného odběru Elektrowinu šetří nemalé finanční prostředky, které by jinak musely vynaložit na recyklaci elektroodpadu.

Místa zpětného odběru[editovat | editovat zdroj]

Prodejce[editovat | editovat zdroj]

Občané mají možnost odevzdat staré elektrospotřebiče k recyklaci při koupi nových zařízení. Prodejci elektra mají povinnost od zákazníků vyřazené elektrospotřebiče odebrat v případě, že si u nich kupují zařízení nové. Pokud jejich prodejní plocha přesáhne 400 m², prodejce je povinen odebrat bezplatně elektrospotřebič, jehož žádný z vnějších rozměrů nepřesahuje 25 cm, i bez nákupu nového elektrospotřebiče

Sběrný dvůr[editovat | editovat zdroj]

Sběrné dvory jsou stabilní sběrná místa zpětného odběru, kde může každý odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče bezplatně, bez ohledu na místo bydliště. Elektrowin vybavil sběrné dvory obcí 734 velkoobjemovými kontejnery na chlazení a velké spotřebiče, tzv. wintejnery a 1 900 klecovými kontejnery na malé spotřebiče, tzv. miniwiny.

Malý kontejner[editovat | editovat zdroj]

Není-li v obci stabilní sběrné místo, občané mohou odložit vysloužilý spotřebič do stacionárního kontejneru, který je určen především pro malé domácí spotřebiče. Elektrowin umístil na 800 malých kontejnerů.

Mobilní svoz[editovat | editovat zdroj]

Omezení sběru elektrozařízení a elektroodpadů v rámci mobilních sběrů se řeší uzavřením smlouvy s mobilně sváženou obcí a registrací svozové firmy, která spotřebiče z těchto svozů předává naší společnosti a získává za to finanční odměnu.

Zapojení v rámci WEEE Forum[editovat | editovat zdroj]

WEEE Forum[6] je nezisková evropská asociace, která sdružuje kolektivní systémy pro zpětný odběr elektrozařízení. Tato asociace byla založena v roce 2002 šesti kolektivními systémy z Belgie, Nizozemska, Norska, Rakouska, Švédska a Švýcarska. V současné době sdružuje 39 evropských kolektivních systémů. Jejím cílem je shromažďovat, třídit a poskytovat informace jednotlivým členům za účelem jejich zdokonalování a správného rozhodování.

Společnost ELEKTROWIN a.s. se aktivně zapojuje do činnosti WEEE Fora svou účastí na akcích pořádaných pro systémové manažery a v technických skupinách, které jsou zaměřeny na řešení konkrétních projektů.

Generální ředitel ELEKTROWIN a.s. v letech 2007–2016 působil v roli člena představenstva WEEE Fora. Důležitost WEEE Fora v evropském měřítku roste, je cenným zdrojem informací nejen pro své členy, ale i pro výrobce a jejich sdružení a pro orgány Evropské unie.

ELEKTROWIN a.s. je také spoluzakladatelem WEEELabex organisation[7], neziskového sdružení založeného podle českého práva se sídlem v Praze. Zakládajícími členy se stalo 26 nejvýznamnějších kolektivních systémů z celé Evropy, reprezentujících drtivou většinu výrobců elektrozařízení. Úkolem sdružení je především metodická pomoc při zajištění implementace standardů WEEELabex, a také příprava auditorů, kteří pro členy sdružení zajistí, že jejich partneři - zpracovatelé provádějí recyklaci v souladu s požadavky standardů.[8]

Projekty[editovat | editovat zdroj]

Recyklohraní aneb Ukliďme si svět[editovat | editovat zdroj]

Cílem projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět![9] je zábavnou formou ukázat žákům, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice, ale i to, že recyklací lze ušetřit významné množství surovin. Projekt spočívá ve sběru vysloužilých drobných spotřebičů, kdy pro školy, které se ho účastní, je zdarma připraven servis zajišťující dodání sběrných nádob a odvoz vysloužilých spotřebičů. Další důležitou částí je plnění tematicky zaměřených úkolů. Školy za jednotlivé aktivity sbírají body, které pak mohou směnit v katalogu za zajímavé odměny. Hlavním cílem projektu je učit děti zábavnou formou o nezbytnosti recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Do projektu je zapojeno více než 3 700 škol.

Recyklujte s hasiči[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 2011 odstartoval ELEKTROWIN projekt s názvem Recyklujte s hasiči![10] Díky němu se recyklace vysloužilých elektrospotřebičů může přiblížit prakticky do každé vesnice v republice. Cílem této akce je co nejvíce usnadnit lidem zpětný odběr vysloužilých spotřebičů. Princip je jednoduchý – lidé své nefunkční elektrospotřebiče ve stanovenou dobu jednoduše odevzdají hasičům a ELEKTROWIN pak zajistí následnou recyklaci. Spojením sil Elektrowinu a více než 1 500 sborů se podaří recyklaci elektroodpadu výrazně usnadnit zejména obyvatelům obcí a menších měst.

Motivační program obcím[editovat | editovat zdroj]

Motivační program společnosti ELEKTROWIN je určený všem městům a obcím v České republice, které mají se společností ELEKTROWIN a.s uzavřenou smlouvu na vytvoření místa zpětného odběru. Jeho cílem je obce motivovat, aby svým občanům co nejvíce usnadnily zpětný odběr elektrozařízení. V rámci Motivačního programu mohou obce čerpat odměny například na manipulační techniku, na kamerový systém, na stacionární kontejnery, na zpevnění plochy, na shromažďovací prostředky, na rozšíření plochy, oplocení a elektronický alarm a další.[11]

Spolupráce s kraji[editovat | editovat zdroj]

Projekty za účelem zvýšení zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu v jednotlivých krajích ČR.

Články a inzeráty[editovat | editovat zdroj]

Projekt týkající se obcí, které mají možnost otisknout článek nebo inzerát ve svých obecních zpravodajích za finanční odměnu.[12]

Jsem zpět[editovat | editovat zdroj]

Zpětně odebrané spotřebiče, které jsou plně funkční, míří po repasi bezplatně k dalšímu využití např. Fondu ohrožených dětí, do azylových domů apod. Část vyřazených spotřebičů tak po důkladné revizi ještě nějaký čas poslouží svému účelu tam, kde jsou nejvíc zapotřebí.[13] 

Budoucnost zpětného odběru[editovat | editovat zdroj]

V souladu s Evropskou legislativou[14] přijala ČR následující závazek[15]:

Od roku 2021 – zpětný odběr 65 % průměrné hmotnosti elektrozařízení uvedených na trh v předchozích třech letech.[16][17]

Právní předpisy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kolektivní systémy v ČR[editovat | editovat zdroj]

http://www.asekol.cz/asekol/

http://www.ekolamp.cz/

https://web.archive.org/web/20160301192923/http://www.ekokom.cz/15-let/

http://www.ecobat.cz/

WEEE forum[editovat | editovat zdroj]

http://www.weee-forum.org/

Ministerstvo životního prostředí[editovat | editovat zdroj]

http://www.mzp.cz/

Reference[editovat | editovat zdroj]