Dynastie Dlamini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dynastie Dlamini
znak rodu
ZeměSvazijsko
Titulysvazijský král
ZakladatelSobhuza I.
Rok založení1780
Poslední vládcestále vládne
Současná hlavaMswati III.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dynastie Dlamini je svazijská dynastie. Mswati III. je jako král a Ngwenyama (titul mužského panovníka Svazijska) současnou hlavou rodu Dlamini. Swazijští králové jsou i v současnosti označováni jako Ingwenyama a vládnou společně s královnou matkou, která se nazývá Indlovukati.[1] Swazijští králové, stejně jako ostatní národy Nguni, praktikují polygamii a mají tak mnoho manželek a dětí.[2]

Někdy se vyskytuje také název dynastie Nkosi-Dlamini.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dynastie Dlamini sahá až k náčelníkovi Dlamini I. (také známému jako Matalatala), který údajně migroval se Svazijčany z východní Afriky přes Tanzanii a Mosambik.[3] Nicméně Ngwane III., který vládl v letech 1745 až 1780, je často označován za prvního krále moderního Svazijska. V prvních letech dynastie Dlamini se lidé a země, ve které pobývali, nazývali Ngwane, po králi Ngwanem III.[4]

Na začátku 19. století se centrum moci dynastie Dlamini přesunulo do střední části Svazijska, známe jako údolí Ezulwini. K tomu došlo za vlády Sobhuzy I. Na jihu země (dnešní Shiselweni) vedlo napětí mezi lidmi Ngwane a Ndwandwe k ozbrojenému konfliktu. Aby unikl tomuto konfliktu, přesunul Sobhuza své královské hlavní město do Zombodze. V tomto procesu si podmanil mnoho dřívějších obyvatel země, čímž je začlenil pod svou vládu. Později se Sobhuza dokázal strategicky vyhnout konfliktu s mocným královstvím Zulu, které se rozkládalo na jihu řeky Pongola. Dynastie Dlamini rostla na síle a vládla nad velkým územím, během této doby zahrnujícím celé současné Svazijsko.

Královská rodina[editovat | editovat zdroj]

Královská rodina zahrnuje, ale není striktně omezená na krále, královnu matku, královu ženu (emakhosikati), královy děti, stejně tak jako královy sourozence, královy nevlastní sourozence a jejich rodiny. Vzhledem k praktikování polygamie je počet lidí, které lze považovat za členy královské rodiny, poměrně velký. Například se předpokládá, že Jeho Veličenstvo král Mswati III. má přes 200 bratrů a sester.[5]

Členové královské rodiny, včetně krále, často čelili vnitrostátním i mezinárodním kontroverzím. Král a jeho domácnost byli kritizováni za jejich velké výdaje v zemi s vysokou mírou chudoby. Zprávy tvrdí, že velký počet králových manželek a dětí „zabírá velkou část (národního) rozpočtu“[6] a že „se zdá, že královská rodina žije ve svém vlastním světě, který je problémy země zcela nedotčen“.[7]

Mezi královy sourozence patří Mantfombi Dlamini, královna Zulů v Jihoafrické republice, zatímco jedním z nepokrevních příbuzných je princezna Zenani Mandela-Dlamini, členka rodiny náčelníků Mandela v jihoafrickém Mvezu.

Několik členů královské rodiny bylo vzděláváno v zahraničí: král Mswati III. strávil několik let na Sherborne School v Dorsetu v Anglii a jeho nejstarší dcera Inkhosatana Sikhanyiso Dlamini studovala na St. Edmund's College v Hertfordshire a na Biola University v Kalifornii ve Spojených státech.[8] Princ Banele Maphevu Dlamini několik let studoval v New Yorku v USA.

Současným oficiálním sídlem královské rodiny je palác Ludzindzini v Lobambě; další královské paláce existují pro manželky královny.

Svazijští panovníci z dynastie Dlamini[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku House of Dlamini na anglické Wikipedii.

  1. LEONARD, Thomas M. Encyclopedia of the Developing World. [s.l.]: Taylor & Francis 720 s. Dostupné online. ISBN 978-0-415-97664-0. (anglicky) Google-Books-ID: 08OV704armMC. 
  2. Swaziland profile - leaders. BBC News. 2015-05-06. Dostupné online [cit. 2021-04-24]. (anglicky) 
  3. Who we are. www.gov.sz [online]. [cit. 2021-04-24]. Dostupné online. 
  4. MACDONALD, Fiona. Peoples of Africa. [s.l.]: Marshall Cavendish 68 s. Dostupné online. ISBN 978-0-7614-7158-5. (anglicky) Google-Books-ID: _huVaR4HOUAC. 
  5. Profile: Troubled King Mswati. news.bbc.co.uk. 2001-12-04. Dostupné online [cit. 2021-04-24]. (anglicky) 
  6. Swaziland: A kingdom in crisis. BBC News. 2011-07-12. Dostupné online [cit. 2021-04-24]. (anglicky) 
  7. Swaziland royals cause anger with Las Vegas trip. the Guardian [online]. 2012-07-26 [cit. 2021-04-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. British blue blood top 'Hottest Royal' list - CNN.com. edition.cnn.com [online]. [cit. 2021-04-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce Dynastie Dlamini Nástupce
- Svazijská královská dynastie
cca od 1780
-