Šungové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dynastie Šungů)
Říše Šungů
 Maurjovská říše 185–75 př. n. l. Říše Kánvů 
Geografie
Mapa
Mapa Indického subkontinentu s oranžově vyznačenou říší Šungů zhruba kolem roku
180 př. n. l.
Obyvatelstvo
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Maurjovská říše Maurjovská říše
Následující
Říše Kánvů Říše Kánvů

Šungové byli magadhskou dynastií, která mezi lety 185–73 př. n. l. ovládala území východní část a sever střední Indie. Dynastie Šungů byla založena po pádu dynastie Maurjovské říše. Hlavní město říše Šungů byla Pátaliputra, pozdější králové jako Bhagabhadra též sídlili ve Vidiše na východě Málvy.[1] Šungové válčili s královstvím Kalinga, Sátavahánů, Indo-řeckým královstvím a snad i Paňčálou a Mathurou.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dynastie Šungů byla založena v roce 185 př. n. l., asi 50 let po smrti krále Ašóky. Pušjamitra Šunga, zakladatel dynastie Šungů, tehdy zabil posledního maurjovského krále Brhadru. Pušjamitra se poté sám chopil trůnu a stal se tak králem Magadhy i přilehlých oblastí. Zatímco Pušjamitra vládl v severovýchodních oblastech bývalé Maurjovské říše, na severozápadě vzniklo Indo-řecké království a v oblasti Dekánské plošiny se vlády ujali Sátaváhanové.

Dobové mince (2.-1. století př. n. l.)

Pušjamitra Šunga byl bráhmanského původu a zasloužil se o znovuoživení bráhmanismu. Avšak díky aktivitám s tímto spojeným byl z jeho země buddhismus vytlačen do Kašmíru, Gandháry a Baktrie. Není však jisté, zda Pušjamitra vytlačoval buddhismus záměrně. Jeho následovníci již byli k buddhismu přístupnější a pomáhali vybudovat stúpu v Bhárhutu.

Pušjamitra zemřel po 36 letech své vlády, v roce 151 př. n. l. Po jeho smrti nastoupil na trůn jeho syn Agnimitra, který se stal hrdinou jednoho z dramat Kálidásy, slavného indického spisovatele a dramatika.

O náboženské politice Šungů toho není mnoho známo. Naopak existují doklady o rozkvětu mnoha odvětví jako umění, vzdělání i filosofie. V jejich době vznikly Pataňdžaliho Jóga sútry a Mahábhášja. Posledním šungským panovníkem se stal Dévabhúti, který byl zavražděn vlastním ministrem Vásudévou Kánvou, který položil základ nastupující dynastii Kánvů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sunga Empire na anglické Wikipedii.

  1. STADTNER, Donald. A Sunga Capital from Vidisa [online]. [cit. 2008-06-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]