Dvořákova stezka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dvořákova stezka
Dvořákova stezka podél Vltavy nedaleko od Kralup nad Vltavou
Dvořákova stezka podél Vltavy nedaleko od Kralup nad Vltavou
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dvořákova stezka je stezka vedoucí po levém břehu Vltavy mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí, v pásu mezi břehem řeky Vltavy na jedné straně a železniční tratí 090 (částí I. tranzitního železničního koridoru) a pískovcovou Lobečskou skálou s tzv. nelahozeveskými železničními tunely na druhé straně. V kralupské i nelahozeveské části jde o oficiální označení veřejného prostranství. Antonín Dvořák tudy z rodné Nelahozevsi jako chlapec chodíval k příbuzným do Kralup.[1]

Dvořákova cesta je název turistické trasy KČT č. 0018 značené červeným pásovým značením, která vede z Kralup nad Vltavou po Dvořákově stezce do Nelahozevsi a pokračuje dále směrem k Řípu. Je součástí evropské dálkové trasy E10. Z Nelahozevsi vede kolem centrálního tankoviště ropy nad Podhořany a přes Nové Ouholice a Vepřek, před nímž podchází dálnici D8. Z Vepřku do Mlčechvost původně vedla trasa zčásti po velvarsko-mělnické silnici I/16, ale někdy kolem roku 2005 byla přeložena k Vltavě na původní těleso železniční trati, opuštěné po vybudování nového železničního tunelu. Z Mlčechvost vede trasa přes Jeviněves do Ctiněvsi, kde na ni navazuje severočeská červeně značená trasa 0321 na Říp.

Naučné panely na stezce podají návštěvníkům informace o místní fauně (škeble, ledňáček, kachny) a flóře (kyprej vrbice, netýkavka zlatavá), o geologii (Lobečská skála a Hostibejk), i o řece Vltavě samotné. Stezka byla zřízena v roce 2009, později zničena vandaly, v roce 2012 byla obnovena, nyní částečně zničena po povodni v roce 2013.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dvořákova stezka[nedostupný zdroj], web Středočeského kraje, 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]