Dva divoši

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dva divoši
AutorErnest Thompson Seton
Původní názevTwo little savages
PřekladatelLibuše Bubeníková, Jiří Vajla
IlustrátorErnest Thompson Seton
Jazykangličtina
Žánrdobrodružná
VydavatelGrant Richards
Datum vydání1904
Český vydavatelAlbatros (Klub mladých čtenářů)
Česky vydáno1976
Počet stran377
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dva divoši je kniha Ernesta Thompsona Setona popisující příběh mladého chlapce Yana, který touží poznat přírodu a žít jako Indián. V kanadské přírodě prožívá svá dobrodružství spolu se svým kamarádem Samem. Kniha je rozdělena do tří částí: Yan v Glenyanu, Sanger a Sam a V lese.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Yan v Glenyanu[editovat | editovat zdroj]

Plachý chlapec Yan se ze všeho nejraději zajímá o Indiány, jejich moudra a život v lese. Vyrůstá v Bonnertonu (pseudonym pro malé Toronto 90. let 19. století[1]) v chudé rodině s přísným otcem, pobožnou matkou a několika sourozenci. V každé volné chvíli utíká do přírody, kde je uchvacován spoustou zvířat a rostlin. Trápí ho ale, že nezná jejich názvy. Zatím největší událostí v Yanově životě se stane vydání knihy o kanadských ptácích, kterou si však nemůže kvůli finanční situaci dovolit. Začne pracovat a knihu si nakonec pořídí. Při výletech do přírody objeví jedno údolí, které ho tak uchvátí, že jej pojmenuje Yanovo údolí a postaví si zde vlastní příbytek. Vyrobí si první luk a šípy, dýmku míru a indiánské náhrdelníky. Chatu ale zničí 3 tuláci a Yana to zasáhne tak, až začne mít zdravotní problémy, ze kterých se ale dostane a znovu začne vyrážet za dobrodružstvím do přírody.

Sanger a Sam[editovat | editovat zdroj]

Když bylo Yanovi čtrnáct let, rychle rostl a byl hubený; proto jej lékař doporučil poslat na venkov. A tak byl Yan poslán na statek Williama Raftena v Sangeru. Tam se skamarádí s Williamovým synem Samem. Oba dva touží po dobrodružství v přírodě a postaví si teepee u potoka a hráz, aby se mohli v horkých dnech koupat. Celou dobu jim pomáhá a radí starý Caleb Clark, bývalý lovec kožešin a stopař. Ukazuje jim jak rozdělat oheň pomocí třecích dřívek, jak vyrobit luk a šípy a jak s nimi zacházet. Dobrodružství chlapců začne pozorovat chlapec ze sousední farmy, Guy Burns. Ze začátku jej Yan a Sam berou jako nepřítele, ale když zjistí, že si chce Guy také hrát na indiány, je přijat do kmene. Chlapci si užívají chvíle v přírodě, i když hádkám se neubrání. Rozmíšky ale netrvají dlouho a vždy brzy zakopou válečnou sekeru.

V lese[editovat | editovat zdroj]

Chlapce už nebaví neustálé přecházení ze statku do tábora. Rozhodnou se strávit 14 dní ve svém táboře jako správní Indiáni. Svůj život v přírodě si zpříjemňovali hrami, ve kterých lovili vysokou zvěř (vycpaný pytel slámou), pořádali lov na přemnožené sysly, vyráběli si indiánské válečné čelenky, buben i mokasíny a učili se indiánské moudrosti a dovednostem. Netrvá to dlouho a v blízkém hospodářství se vytvoří nepřátelský kmen. Oba kmeny mezi sebou bojují, získají různými boji nepřátelské skalpy, ale poté uzavřou příměří a spojí se dohromady a podniknou dobrodružnou cestu do neznámých míst kanadské přírody. Na konci knihy je Yan zvolen náčelníkem kmene a chlapci se vrací zpět na statek.

Autor a kniha[editovat | editovat zdroj]

Kniha je autobiografický román Ernesta Thompsona Setona. Je doplněna autorovými kresbami, návody na výrobu různých indiánských náčiní i hrami do přírody. Autor zde líčí svůj silný vztah k přírodě a přátelům.

Protože jsem poznal muka žíznivé touhy, chtěl bych vyhloubit studnu, z které by i jiní mohli pít.
— Ernest Thompson Seton[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REANEY, James. Ontario culture and – what? [PDF online]. [cit. 2024-03-10]. Dostupné online. 
  2. SETON, Ernest Thompson. Dva divoši. [s.l.]: Albatros, 1976. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]