Durynský vlaštovák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Durynský vlaštovák
Durynský vlaštovák modrý pruhový
Durynský vlaštovák modrý pruhový
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Využitíextenzivní užitkový chov
užitkovo-okrasný chov
okrasný chov
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostiokrasné plemeno
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecstřední
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaBarevní holubi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons

Durynský vlaštovák je plemeno holuba domácího pocházející z Německa. Je to středně velký holub tzv. polního typu, tvarem těla i velikostí se příliš neliší od holuba skalního. Jeho šlechtění je zaměřeno na dokonalou barvu a kresbu opeření. V seznamu plemen EE se řadí do plemenné skupiny barevných holubů a je zapsán pod číslem 0456.

Durynský vlaštovák je místním rázem holuba vlaštováka, který se vyznačuje bílou základní barvou těla, s barevnou čepičkou s rozhraním barevné a bílé plochy procházející od zobáku středem očí až do záhlaví, a barevnými křídly. Záda jsou bílá a vrchní část křídel jsou bílé a při pohledu seshora tvoří kresbu bílého srdce. Označení vlaštovák pochází z němčiny, z označení pro rybáka, jemuž se vlaštovák kresbou podobá, tedy "mořská vlaštovka", německy Seeschwalbe.[1]

Durynský vlaštovák je spíše menší holub s lehce zaoblenou hlavou a tmavýma očima. Hlava je zdobená lasturovitou chocholkou. Utvářením těla je durynský vlaštovák velmi podobný čejkám, kterým se blíží též kresbou, rozdíl je pouze v tom, že čejky nemají barevnou čepičku, ale jen barevnou kapku na čele. Durynský vlaštovák je bezrousý, hodí se proto i do volného chovu či do chovu extenzivně užitkového, kdy si ptáci hledají potravu v polích, neboli polaří.[2]

Evropě se chová především v Německu, oblibu získal také ve Spojených státech.[1]Česku se nechová.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Vlaštovák, s. 96. 
  2. HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. Kapitola Extenzivní užitkový směr, s. 179. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. 
  • HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. 
  • BUREŠ, Jan; ZAVADIL, Rostislav. Příručka chovatele holubů. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1974. 322 s. 
  • BUREŠ, Jan. Chov holubů. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1965. 338 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]