Radejčín (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dubice (rozhledna))
Rozhledna Radejčín
Cesta k rozhledně
Cesta k rozhledně
Základní informace
Konstrukcekovová
Kóta paty375 m n. m.
Rok vzniku2009
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký kraj
OkresLitoměřice
Souřadnice
rozhledna Radejčín
rozhledna Radejčín
Technické informace
Výška stavby30 m, vyhlídková plošina 20 m
Počet schodů97
Počet vyhlídkových
plošin
1
Stavpřístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Radejčín (někdy nazývaná „rozhledna Dubice“) se nachází na bezejmenné kótě 375 m n. m. v Českém středohoří, cca 600 m vzdušnou čarou severovýchodně od železniční zastávky Radejčín, jihozápadně od vsi Dubice a severozápadně od obce Prackovice nad Labem, na jejímž katastrálním území leží, a to jen několik metrů od hranice s katastrálním územím Dubice nad Labem. Rozhledna se tudíž nachází na území okresu Litoměřice.

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna, která vznikla jako součást vysílače mobilního operátora Vodafone, byla dokončena v listopadu 2009. Vzhledem k tomu, že současně nebyla vyřešena otázka jejího zpřístupnění, rozhledna byla oficiálně otevřena pro veřejnost až v červenci roku 2010.[1][2] Celková výška kovové věže je 30 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 20 metrů a cestou k ní je nutno překonat 97 schodů po vnitřním točitém schodišti. Část rozhledny pod ochozem je zajímavě opláštěna.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Od železniční zastávky Radejčín, kde od roku 2013, kdy během stavby dálnice D8 došlo nedaleko odtud v důsledku sesuvu půdy ke zničení většího úseku železniční tratě, končí vlaky z Teplic a dále musí cestující pokračovat autobusem[3], vede žlutě značená polní cesta přímo k rozhledně.

Je možné též využít autobus 457 z Ústí nad Labem do Dubic nebo na konečnou Dubičky, odtud dále po žluté turistické značce pokračovat kolem vyhlídky Jaroslava Srby a rozhledny směrem k železniční zastávce Radejčín.Od železniční zastávky je rozhledna po polní cestě vzdálena necelých 800 metrů, z Dubic pak zhruba 1,5 km.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny je kruhový výhled na vrcholy Českého středohoříKletečnou, Vaňovský vrch, Varhošť, Deblík, Trabice, Plešivec, Strážiště, Radobýl, Sedlo, Milešovka, lze spatřit i Říp či zříceninu hradu Kamýk u Litoměřic, na severozápadě pak hřeben Krušných hor.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozhledna Radejčín v Českém středohoří [online]. [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 
  2. KŮS, Ondřej. Nově postavená rozhledna u Radejčína hledá správce Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20100223_ok_rozhledna_radejcin.html. Ústecký deník [online]. Vltava Labe Press, 2010-02-23 [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 
  3. DVOŘÁK, Michal. Stát obnoví železnici zničenou sesuvem na D8, zvažuje i přemostění. idnes.cz [online]. 2015-11-20 [cit. 2017-04-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]