Drahňovická mokřadla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Drahňovická mokřadla

Drahňovická mokřadla (místně též Na mokřadlech) jsou unikátním územím luk a tůní o rozloze 4 ha v jinak zalesněném údolí Křešického potoka, které se nachází na katastrálním území obce Drahňovice v okrese Benešov.[1] Louky v nadmořské výšce 250 m jsou typickou ukázkou mokřadních pcháčových luk, které pro zachování druhové variability vyžadují pravidelné sečení.[2] Keřové vrby rostou na loukách ve skupinkách a člení plochu luk do bludiště zajímavých prostorů. Český svaz ochránců přírody Vlašim vybudoval na mokřadlech mělké tůně, které jsou dnes plné života. Okraje tůní porůstá orobinec úzkolistý, bahnité části žabník jitrocelový. V tůních žijí ohrožení skokani zelení, kteří se zde úspěšně rozmnožují.[3] Louka je dostupná pěšky nebo na kole od Divišova (zelená turistická značka), po stezce z Třemošnice pod dálnicí (cyklostezka 0073[4]), po částečně zpevněné cestě z Drahňovic a z Poříčka. Ze zajímavých druhů hub zde byla nalezena polnička bažinná (Agrocybe elatella), která je uvedena v Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky.

Rostliny[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.csopvlasim.cz [online]. [cit. 2015-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-04-02. 
  2. Archivovaná kopie. hospodanakoncisveta.webnode.cz [online]. [cit. 2015-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 
  3. http://tourist.posazavi.com/cz/video.asp?category_id=15&video_id=64
  4. Archivovaná kopie. middleczech.kr-stredocesky.cz [online]. [cit. 2015-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]