Don Jon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Don Jon
Joseph Gordon-Levitt na festivalu v Torontu
Joseph Gordon-Levitt na festivalu v Torontu
Základní informace
Původní názevDon Jon / Don Jon's Addiction
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka90 minut
Scénář a režieJoseph Gordon-Levitt
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJoseph Gordon-Levitt
Scarlett Johansson
Julianne Moore
Brie Larson
Tony Danza
ProdukceRam Bergman
Nicolas Chartier
HudbaNathan Johnson
KameraThomas Kloss
StřihDouglas Crise
Výroba a distribuce
DistribuceBlue Sky Film Distribution
Rozpočet6 mil. $
Tržby30,2 mil. $
Don Jon na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Don Jon (původně Don Jon's Addiction) je americká komedie z roku 2013, kterou napsal a režíroval Joseph Gordon-Levitt, který zároveň hraje v hlavní roli. Po jeho boku se ve filmu představí Scarlett Johansson, Julianne Moore, Brie Larson a Tony Danza. Producenty filmu jsou Ram Bergman a Nicholas Chartier. Film bylo poprvé možné zhlédnout na filmovém festivalu v Sundance 18. ledna 2013.[1]

Zápletka[editovat | editovat zdroj]

Jon Martello (Gordon-Levitt) je Don Juan současnosti, který objektivizuje všechno ve svém životě – hlavně ženy. Jeho kamarádi mu říkají 'Don Jon', protože bez problému každý týden dokáže sbalit tu nejhezčí holku v baru. Se svým životem ale není spokojený, kvůli své závislosti na pornografii. Rozhodne se tak vydat na cestu k poznání spokojeného sexuálního života.[2] Nakonec ale uvidí víc než čekal, když pozná opravdový život a lásku díky dvěma odlišným ženám.[3]

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Trailer filmu[editovat | editovat zdroj]

Trailer filmu s českými titulky je možné zhlédnout na stránce distributora Archivováno 8. 9. 2013 na Wayback Machine.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal 24,5 milionů dolarů v Severní Americe a 16,5 milionů dolarů v ostatních oblastech, celkově tak vydělal 41 milionů dolarů po celém světě. Rozpočet filmu činil 3–5,5 milionů dolarů.[5]

Film získal pozitivní kritiku. Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal z 185 započtených recenzí 81 procent s průměrným ratingem 6,8 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 41 recenzí 66 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek získal 64%.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Don Jon's Addiction na anglické Wikipedii.

  1. MILLER, Daniel. Sundance 2013: Festival představil 2 nové snímky s hvězdným obsazením [online]. The Hollywood Reporter. Dostupné online. 
  2. CHITWOOD, Adam. Brie Larsonová se bude podílet na filmu Josepha Gordona-Levitta 'DON JON’S ADDICTION' [online]. Collider. Dostupné online. 
  3. Don Jon's Addiction - Festival Program [online]. Sundance Film Festival [cit. 2013-02-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-08. 
  4. a b BLAY, Zeba. 'Hvězda seriálu 'Tara a její svět', Brie Larson, bude hrát ve filmu 'Don Jon's Addiction' [online]. Digital Spy. Dostupné online. 
  5. Don Jon (2013) [online]. [cit. 2016-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]