Don't Worry, Be Happy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Don't Worry, Be Happy
Singl od Bobby McFerrin
Z albaSimple Pleasures
Vydáno1988
Nahráno1988
ŽánrJazz
A capella
Délka4:04
ProducentBobby McFerrin
AutorMeher Baba, Bobby McFerrin
Singly Bobby McFerrin chronologicky
- Don't Worry, Be Happy
(1988)
-
Meher Baba

Don't Worry, Be Happy je nejznámější píseň Bobbyho McFerrina. Vyšla v roce 1988 v albu Simple Pleasures a velmi brzy obsadila přední příčky mnoha hitparád. Bobby McFerrin díky ní získal 3 ceny Grammy – za nejlepší nahrávku roku, nejlepší skladbu roku a nejlepší popový zpěv mezi muži.[1]

Píseň byla inspirována filozofem a náboženským vůdcem indického původu Meherem Babou, který často používal heslo „Don't worry, be happy“. Nahrávka vznikla bez použití hudebních nástrojů, v písni je slyšet pouze hlas Bobbyho McFerrina v osmi různých vrstvách[2].

Píseň se objevila v několika filmech či televizních seriálech (SpláchnutejFlushed Away, Simpsonovi či Futurama) a dočkala se mnoha přepracování (například černohorský muzikant Rambo Amadeus sepsal parodii „Don't Happy, Be Worry“, česká ska skupina Tleskač zase v písni „Jóžin z bažin“ spojila hit Bobbyho McFerrina se slavnou písní Ivana Mládka[3] a komik Ruda z Ostravy ji zpíval se svým textem jako "Hepy kurde") a skupina Devítka použila melodii v písni Jdou nohy mý tety.

Na internetu je často mylně označován za interpreta této písně Bob Marley, který však zemřel 11. května 1981[4], tedy několik let před jejím složením, a nikdy ji tedy zpívat nemohl.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bobby McFerrin na Grammy.com. www.grammy.com [online]. [cit. 2008-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-22. 
  2. MCFERRIN, Bobby. How many tracks were used for the recording? [online]. [cit. 2008-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-14. (anglicky) 
  3. Diskografie skupiny tleskač.
  4. Learn Why Reggae Legend Bob Marley Died So Young. LiveAbout [online]. [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]