Dolní Suchá (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní Suchá
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba1471 (tvrz)
Přestavbapřed r. 1620 (zámek), 18. století (barokní)
Zánik1980
StavebníkPetr Kusý ze Suché
Další majitelépáni ze Suché, páni ze Slupka, páni z Kornic, Borkové z Roztopic, Lubovští z Lubovic, Vlčkové z Dobré Zemice, Rousečtí z Ejvaně, Pelhřimovští z Třenkovic, Janušovští z Vyšehradu, Dziembowé, Mattencloitové, Guttmannové
Poloha
AdresaDolní Suchá, Havířov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Dolní Suchá (zámek)
Dolní Suchá (zámek)
Dolní Suchá (zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Dolní Suchá stával v obci Dolní Suchá, dnes městské části Havířova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obec je poprvé zmiňována k roku 1305 na listině vratislavského biskupství. Prvním známým majitelem byl v roce 1471 Petr Kusý ze Suché, který v obci pravděpodobně nechal postavit tvrz. Do roku 1490 na ní seděl Toman ze Slupka, později pak Jiří Hynal z Kornic. V průběhu 16. století se tu pak vystřídali Borkové z Roztropic, Lubovští z Lubovic a Vlčkové z Dobré Zemice. Nejspíš právě za Vlčků došlo k přestavbě tvrze na renesanční zámek, který je poprvé zmiňován roku 1620. Také během 17. a 18. století se zde rychle střídali majitelé – Rousečtí z Ejvaně, Pelhřimovští z Třenkovic, Janušovští z Vyšehradu a Dziembowé. V roce 1780 byl v držení měšťanů z Těšína a roku 1833 jej získávají Mattencloitové. V jejich vlastnictví zámek zůstal do roku 1903, kdy jej koupili bratři Guttmannové. V roce 1933 přešel pod Českou obchodní společnost a střídali na něj drobní soukromí majitelé. Po roce 1948 přešel do rukou státu, který sem v 70. letech 20. století umístil pracoviště OKR-Rekultivace Havířov. Vzhledem k tomu, že nebyl opravován a nedaleko se nachází důl Dukla, zámek velmi zchátral. Proto bylo na přelomu let 1979 a 1980 rozhodnuto o demolici.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Šlo o patrovou budovu o půdorysu obdélníka, stojící na konci západní části panského dvora. V 18. století prošel barokní úpravou, při níž dostal novou mansardovou střechu. V polovině 19. století byl zmodernizován a barokní fasáda zjednodušena.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]