Dolní Kralovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní Kralovice
Základní informace
Slohbarokní
Výstavbapřed rokem 1600
Přestavba18. století
Zánik1971
StavebníkVšeslav Strojetický ze Strojetic
Další majiteléStrojetičtí ze Strojetic, Slavatové z Lípy, Byšičtí z Byšic, Rungenové ze Skuhrova, Trautsonové, Palmové z Gundelfingenu, Aueršperkové
Poloha
AdresaDolní Kralovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Dolní Kralovice stával v obci Dolní Kralovice, které jsou dnes zatopeny vodní nádrží Želivka.

Tvrz[editovat | editovat zdroj]

Koncem 16. století stávala na břehu Želivky, v místech pozdějšího zámku, tvrz. Nechal ji pravděpodobně postavit Všeslav Strojetický ze Strojetic a první písemná zmínka pochází z roku 1600. V tom roce ji koupil Petr Slavata z Lípy. Za třicetileté války tvrz vlastnil Oldřich Byšický z Byšic, který se sice nezúčastnil protihabsburského povstání, ale stejně musel odejít do exilu (odešel do Saska). V roce 1626 se novou majitelkou stala Johana Rungenová ze Skuhrova. Poté se majitelé často střídali, až v roce 1698 koupil panství Jan Leopold z Trautsonu. Za Trautsonů došlo také k přestavbě tvrze na zámek.

Zámek[editovat | editovat zdroj]

Ve kterém roce byla tvrz přestavěna na zámek bohužel není známo; nezachoval se totiž žádný její popis. Dolní Kralovice se za Trautsonů stali sídlem vrchnostenského úřadu – majitelé nejčastěji pobývali v Křivsoudově a v Čechticích. V letech 1766–1844 bylo panství majetkem Palmů z Gundelfingenu, po nichž jej získali Auersperkové. V roce 1971 byl zámek zbořen.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Podle úředního popisu z roku 1792 šlo o jednopatrovou budovu s barokní omítkou v sousedství pivovaru. Na průčelí zámku byly hodiny. Kromě místností pro správu panství, zde byly také byty úředníků, hostinské pokoje a byt vrátného. Později v zámku sídlila správa velkostatku a také státní úřady. Jednalo se budovu, která měla tři křídla a v nádvoří, přízemí a v první patře také arkády, jež byly později zazděny.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]