Dolná Mariková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolná Mariková
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel svatého Petra a Pavla
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška343 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrenčínský
OkresPovažská Bystrica
Tradiční regionHorní Pováží
Dolná Mariková
Dolná Mariková
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha22,1 km²
Počet obyvatel1 412 (2021)[1]
Hustota zalidnění63,8 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaIng. Peter Šujak
Vznik1321 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.dolnamarikova.sk
Telefonní předvolba042
PSČ018 02
Označení vozidel (do r. 2022)PB
NUTS512966
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolná Mariková (maďarsky Alsómarikó) je obec na Slovensku v okrese Považská Bystrica. Žije zde přibližně 1 400[1] obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1321.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Dolná Mariková se nachází v Trenčínském kraji na severozápadě Slovenska, 13 km severozápadně od okresního města Považské Bystrice v pohoří Javorníky. Obcí protéká směrem na jihovýchod Marikovský potok, který na území obce přibírá zprava Kátlinský potok a zleva potok Besné. Střed obce leží v nadmořské výšce 343 m n. m.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Římskokatolický kostel sv. Petra a Pavla byl postaven v roce 1758 v barokním slohu. Socha u kostela byla vytesána v roce 1759. Na kopanicích se zachovala původní roubená lidová architektura na zvýšené podezdívce se sklepem pod pokojem a šindelovou sedlovou střechou. U osady Ficovci stojí chráněná lípa malolistá stará přes 200 let, vysoká 27 m, s obvodem kmene 4,1 m a průměrem koruny 20 m.

Místní části[editovat | editovat zdroj]

Oficiálně jsou součástí obce tři místní části: Besné, Hadoše a Kátlina, které jsou dále rozděleny do více kopanic.

Besné[editovat | editovat zdroj]

Místní část leží přibližně 1,5 km severně od centra obce na styku Javornické brázdy a Vysokých Javorníků, na stejnojmenném potoce. Je rozčleněna na tyto kopanice: Abovce, Bracinovci, Cabajovci, Hluškovci, Hujkovci, Jarošinovci, Juracovci, Máčkovci, Pavlovci, Pleškovci, Pupkovci, Škrabkovce a Šulavovci.

Hadoše[editovat | editovat zdroj]

Nachází se 5 km severozápadně od centra obce uprostřed Vysokých Javorníků v údolí Kátlinského potoka. Stojí zde neobarokní kaple a dřevěná zvonice. V osadě Repovci vyrostlo malé rekreační středisko s ubytovacími kapacitami, z této osady vychází žlutě značená turistická trasa do obce Horná Mariková. K místní části patří tři osady: Kapitánovci, Kopcovci a Repovci.

Kátlina[editovat | editovat zdroj]

Je nejvzdálenější (cca 6 km na severozápad od středu obce), nejhůře dostupnou i nejvýše položenou částí obce. Rozkládá se v hornaté oblasti Javorníků na horním toku Kátlinského potoka na jihovýchodních stráních vrchu Zigov (893,2 m n. m.). Zahrnuje několik osad: Lučanovci, Marálovci, Vlčkovci, Zigovci a Pasiečka, nad kterou je umístěn vysílač televizního a mobilního signálu. Sedlem Zigova vede modře značená turistická trasa z Horní Marikové do sedla Kýčerka (745 m n. m.) a dále do Mestečka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dolná Mariková na slovenské Wikipedii.

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]