Výsadková doková loď

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Doková výsadková loď)
Výsadkový člun LCU-1491 v doku výsadkové dokové lodě USS Casa Grande.
Nejnovější třídu obojživelných přístavních lodí představuje British třída Bay. Přistávací modul pro vylodění opouští dok.

Výsadková doková loď (anglicky: Dock landing ship – LSD) je označením výsadkové lodi nesoucí na palubě bojovou techniku, vojáky a vybavené dokem s výsadkovými čluny k jejich vylodění. Výsadkové dokové lodi byly vyvinuty k podpoře obojživelných operací za druhé světové války. Britové totiž potřebovali lodě, které by výsadkové čluny s vojáky a technikou převezly oceánem, pro jehož překonání byly příliš malé, až na samotné místo výsadku.[1] Později se nad jejich dokem objevila paluba pro operace vrtulníků a nejnovější americké výsadkové dokové lodi provádějí výsadek pomocí kombinace rychlých vznášedel LCAC a těžkých transportních vrtulníků. Přímo do vody mohou vysazovat obojživelná bojová vozidla Amphibious Assault Vehicle (AAV).

Kategorií blízkou výsadkovým dokovým lodím jsou tzv. Amphibious Transport Dock (americké označení je LPD – Landing Platform Dock). Tato plavidla jsou rovněž vybavena prostorným dokem a palubou pro provoz vrtulníků, je u nich ale upřednostněna letecká složka a jsou vybaveny hangárem. Rovněž nesou méně nákladu, méně vozidel a naopak více vojáků.[2] Výsadkové lodě typu Amphibious Transport Dock jsou v současnosti značně rozšířenější, než klasické výsadkové dokové lodě.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Konstrukce výsadkových dokových lodí byla inspirována konstrukcí plovoucích suchých doků. Lodě kategorie LSD měly v přední části nástavbu, prostory pro posádku a náklad, zatímco v jejich zadní části byl nekrytý dok, uzavíratelný velkými vraty. Díky balastním nádržím záď klesla, dok se naplnil vodou a mohly do něj vplout výsadkové čluny či vozidla. Pak byla voda vyčerpána a náklad zůstal stát na podlaze doku. V bočních stěnách doku pak byly mimo jiné dílny pro opravy menších vyloďovacích člunů.[1]

Vůbec první lodě kategorie LSD představovala třída Ashland, jejíchž osm jednotek vstoupilo do služby v letech 1943-1944.[3] Na ně navázalo 19 jednotek třídy Casa Grande dokončených v letech 1943-1946. Čtyři z nich byly předány Royal Navy.[4] U většiny lodí třídy Casa Grande bylo možné nad dokem postavit pomocné paluby, na kterých mohla být nesena především obojživelná vozidla DUKW či výsadková vozidla LVT-5, která do vody sjížděla po rampě na zádi. Pomocná paluba se vyvinula v přistávací plošinu pro vrtulníky.[1] Obě tyto třídy byly za druhé světové války nasazeny v řadě výsadkových operací a byly ceněny pro svou univerzálnost a odolnost.

Další vývoj[editovat | editovat zdroj]

Třída Harpers Ferry

Stavbu a vývoj nových generací dokových výsadkových lodí nezastavil ani konec světové války. Díky své velikosti totiž byly schopny přepravovat stále těžší tanky a po instalaci přistávací paluby pro vrtulníky bylo jejich využití flexibilnější. Jelikož ale nejsou vybaveny hangárem, primárně tyto vrtulníky operují z jiných plavidel expedičního svazu. Původní lehké protiletadlové kanóny u novějších tříd nahradily 76mm kanóny a ještě později obranné systémy jako je Phalanx CIWS, RIM-116 Rolling Airframe Missile či vrhače klamných cílů SRBOC. Doplňují je 25mm kanóny a 12,7mm kulomety.

V polovině 50. let bylo postaveno osm nových lodí třídy Thomaston, na které v letech 1967–1972 navázalo pět jednotek třídy Anchorage. V současnosti americké námořnictvo provozuje dvanáct výsadkových dokových lodí tříd Whidbey Island a Harpers Ferry, navržených speciálně pro nesení vznášedel LCAC. Část starších amerických lodí přitom byla prodána do zahraničí.[2]

Jedinou zemí mimo USA, která postavila vlastní výsadkové dokové lodě, je Velká Británie. Royal Navy od roku 2006 provozuje čtyři jednotky třída Bay.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HANKUS, Vlastimil. Výsadková doková loď LSD - krok do budoucnosti [online]. Český rozhlas, rev. 2005-11-22 [cit. 2010-05-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-30. 
  2. a b Landing Ship, Dock (LSD), Amphibious Transport, Dock (LPD) [online]. Globalsecurity.org, rev. 2008-08-19 [cit. 2010-05-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LSD-1 Ashland - Ship list [online]. Globalsecurity.org, rev. 2006-07-28 [cit. 2010-05-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. LSD-13 Casa Grande - Ship list [online]. Globalsecurity.org, rev. 2006-07-28 [cit. 2010-05-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PEJČOCH, Ivo; NOVÁK, Zdeněk; HÁJEK, Tomáš. Válečné lodě 5 – Amerika, Austrálie, Asie od roku 1945. Praha: Naše vojsko, 1994. ISBN 80-206-0414-6. S. 389. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]